Enim on haigestunud neljakümnendates saarlasi

Saarte Hääl
Copy
Koroonatest.
Koroonatest. Foto: Marko Saarm

Novembris on Saare maakonnas koroonaviirusesse haigestunud 17 inimest, neist enim vanuses 45–49 aastat. 

Terviseameti andmetel ei ole Saaremaale jõudnud Mandri-Eesti trend, et järjest enam haigestub viimastel nädalatel lapseealisi.

2.–8. novembrini oli 10–19-aastaste nakatumise kasv eelmise nädalaga võrreldes enam kui 300 protsenti, selle aasta 46. nädalal ehk 9.–15. novembril oli kasv 45. nädalaga võrreldes üle saja protsendi, teatas terviseameti pressiesindaja. 

Tallinna üldhariduskoolidest on nakatumistega seotud tänase seisuga 82 protsenti.

"See on murettekitav trend, millega seoses näeme, et erinevatest koolidest õpilasi koondavad huvitegevused on hetkel väga olulised nakkuse levikut soodustavad kogunemised," ütles terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma, kelle sõnul kuuluvad selliste kogunemiste alla nii erinevad treeningud, tantsukoolid, muusikakoolid, näiteringid, kunsti- ja käsitööringid kui ka kooride ja orkestrite proovid.

Härma sõnul kannavad lapsed viirust asümptomaatiliselt või siis esinevad neil väga kerged sümptomid ning annavad nakkust ka edasi. "Tihtipeale ei märgatagi, et lapsel võivad olla haigussümptomid, ja sellega tekib suurem leviku risk," lisas ta.

Kuigi suurim oht huvitegevuse harrastamisel koroonaviirusesse nakatuda on hetkel Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal, suureneb nakatumise risk üle kogu Eesti iga päevaga.  

Eriti juhib terviseamet tähelepanu kõrge riskiga tegevusaladele, kus viiruse leviku risk on suur ning kus pole võimalik rakendada viiruse tõkestamise meetmeid. Need on tegevused, millega kaasneb forsseeritud õhuvool, mis eritab suuremas koguses haigusetekitajaid ning millega kaasneb tihe kontakt. "Selliste tegevuste alla lähevad nii koorilaulmine ja orkestriproovid kui ka spordialad, kus meeskonna liikmed omavahel suhtlevad ja on tihedas kontaktis," ütles Härma.

Terviseameti soovituste eesmärk on piirata nakkuse levikut jõulueelsel perioodil just noorte seas. 

Haigestunud saarlased vanusegrupiti 

10-14 1 inimene; 15-19 1 inimene; 20-24 2 inimest; 

25-29 2 inimest; 30-34 1 inimene; 35-39 1 inimene; 

40-44 1 inimene; 45-49 4 inimest; 50-54 1 inimene; 

60-64 1 inimene; 80-84 1 inimene; üle 85 1 inimene. 

Saare maakonnas ajavahemikus 2.11–19.11. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles