Kuressaare haigla sünnitusosakonnas COVID-19 kiirtestid kohustuslikud

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Ämmaemand Marje Altrov.
Ämmaemand Marje Altrov. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare haigla sätestas koroonaviiruse leviku riski vähendamiseks uued reeglid. Viiruse kiireks tuvastamiseks teeb ämmaemand sünnitajale ja tema tugiisikule koroonaviiruse testi. Kui tugiisik tahab edaspidi sünnitaja juures olla, tuleb tal iga päev haiglas viibimise ajal tasulist testi korrata.

Kuressaare haigla laboratooriumi vanemarst Jaana Pesukova selgitas, et kui naine tuleb sünnitama, võetakse temalt kaks testi SARS-CoV-2 uuringuks. 

“Üks on kiirtest, mille tulemuse saab 30–45 minutiga ja mis annab personalile kindluse, et sünnitaja pole nakkusohtlik. See kinnitatakse üle viiruse RNA määramisega niinimetatud klassikalisel realtime-PCR meetodil, mille tulemus on usaldusväärsem ja avastab viiruse olemasolu juba varases staadiumis. Sünnitaja uuringute eest ei maksa,” ütles Pesukova.

Ämmaemand Marje Altrov ütles, et tugiisikul tuleb enne osakonda sisenemist oodata testi tulemust. “Kuna meil hetkel ei ole tugiisikutele eraldi ooteruumi, palume võimalusel oodata näiteks autos või mujal väljaspool haiglahoonet. Kui proovi tulemus on tulnud, helistame ja anname teada, kas ja millal võib tugiisik haiglasse siseneda ja naisele toeks minna.”

Kui tugiisik soovib jääda sünnitajaga koos haiglasse ka järgnevateks päevadeks, tuleb tal arvestada sellega, et majast väljas käia ei tohi ning kui ta haiglast lahkub, siis ta pärast osakonda enam sisse ei pääse. Ka haiglas viibides tuleb tugiisikul teha iga päev SARS-CoV-2 kiirtest. Üks kiirtest maksab15 eurot ja arve esitatakse siis, kui pere haiglast lahkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles