JUHTKIRI ⟩ Meie aja kangelased

Saarte Hääl
Copy
Lilled.
Lilled. Foto: unsplash.com

Ka kõige tugevama inimese elus võib tulla aeg, mil ta teiste abi vajab, kuna ise enam hakkama ei saa – olgu siis oma haiguse või vanuse tõttu. Või vajab ta abi hoopis oma lähedase jaoks, keda ise [piisavalt] aidata või toetada ei suuda.  

Vahest oleme sotsiaal- ja tervishoiusüsteemi toimimist harjunud liigagi enesestmõistetavaks  pidama. Ja neid inimesi, kes oma igapäevatööd tehes kogukonnale toeks on. Arste ja õdesid, sotsiaaltöötajaid ja hooldajaid, tegevusjuhendajaid. 

Kui senine elukorraldus ühtäkki pea peale pöördub – nagu tänavu kevadel koroonalaine tõttu juhtus –, taipame ühtäkki, kui olulised need inimesed on. Ning kui palju oleme kaotanud siis, kui nemad oma tööd enam teha ei saa või ei suuda. 

Asendamatuid ei ole – enamasti see väide paika ei pea. Igal alal kindlasti mitte. Nii nagu vastavate teadmiste ja kogemusteta inimene ei suudaks asendada arsti või õde, jääb tal puudu ka oskustest näiteks hooldaja tööd teha. Pealegi – üksnes spetsiifilised teadmised ja oskused ei ole see, mis teiste heaks töötavast inimesest oma alal hinnatud tegija teevad. Tähtis on ka muu: hoolivus, empaatiavõime, südamest tulev soov aidata. 

Seepärast – aitäh teile, kes te märkate, hoolite ja aitate!  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles