RETSEPTID Tõsimeelse piparkoogifänni vürtsikad krõbinad

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy

Kristiina Rand ütleb enda kohta keerutamata, et jah, ta on tõeline piparkoogifänn ja seda juba aastaid. Kui lapsepõlves väsis ta suure portsu vürtsküpsiste ühekorraga tegemisest tavaliselt kiiresti nagu lapsed ikka – mis siis, et see neile meeldib –, siis juba aastaid teeb ta neid jõulude lähenedes just täpselt nii palju ja nii erilisi, kui süda lustib. Nõnda ei tüdi ta neist enam kunagi, arvab ta.

Mark Bakery perenaine Kristiina armastab piparkooke. Ja eriliselt armsad on talle ikka need, mille taina on ta ise kokku seganud. Üks retseptidest on talle kullast kallim – see on pärandus vanaemalt ja emalt, mille ta nüüdki igal aastalõpul käiku laseb, ent mida ta kellegagi ei jaga. Ilmselt vaid oma tütre ja pisikese paarikuuse tütretütrega.

Kuid see on vaid üks retseptidest ta retseptipagasis. Kristiina mõistab unepealt teha klassikalisi krõbedaid, pehmeid ja pontsakaid, suhkrusiirupi asemel meega kokkukeeratud helepruune ja šokolaadiselt tumedaid piparkooke, aga ka näiteks mandlilaastudega õrnalt triibuliseks miksitud kiisukeelekesi ja prantsusepäraseid muredaid kaneeliküpsiseid, mis samamoodi tegelikult piparkoogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles