Jõulurõõmu saab jagada ka keerulistel aegadel

, Kihelkonna, Kärla ja Mustjala koguduse õpetaja
Copy
Rene Reinsoo
Rene Reinsoo Foto: Erakogu

“Kuigi tänavune koroona-aasta pole olnud kerge, püüdkem siiski leida võimalus  jõulurõõmust osa saada ja seda teistelegi anda,” kirjutab EELK Kihelkonna, Kärla ja Mustjala koguduse õpetaja Rene Reinsoo.  

Juhtusin hiljuti lugema vaimulik Kristjan Luhametsa postitatud mõttekildu, et inimese ainus tegelik aja mõõtühik on tema enda elatud elu. Aasta on selle kõrval abstraktne ja muutuv nähtus. 

Näiteks lapsele võib olla aasta kümnendik, 10% tema senisest elatud elust ja seega päris suur osa. Rauga jaoks võib aasta olla aga kõigest 1% elust. Järelikult  lähevadki aastad lühemaks ja see on objektiivne tõsiasi vaataja silmis.

Nõuka-aja “Jõulud sigalas”

Mäletan neid aastaid, mil teenisin Nõukogude armees. Ja üht eesti poissi, kes sigalas töötas. Sigala asus kasarmust pisut eemal. Tõime sinna eesruumi väikse kuuse, hankisime mõned küünlad ja laulsime eestlastega jõululaule. Tegime veel nalja, et kui ühe filmi pealkiri on “Jõulud Vigalas”, siis meil “Jõulud sigalas”.

Jõulupühad ja aastalõpp on peagi ukse ees. Öeldakse, et aastad pole vennad. Tänavuse aasta kohta kehtib see kohe eriti. 

Lõppev aasta koroonaprobleemidega jääb paljudele meist ilmselt kauaks ajaks meelde. Siingi aga tuleb otsida ja leida lahendusi, kuidas meile olulised teemad võimalikult ohutult lahendatud saaksid. Kindlasti on jõulupühade pidamine üks neid tähtsaid teemasid. 

Kui linnades peetakse mitu jõuluõhtu jumalateenistust, siis maal pole selleks võimalust – üks vaimulik peab ju sõitma mitme kiriku vahet. 

Oleme siin oma piirkonnas arutanud ja leidnud, et hoiame kiriku uksed pikemalt lahti. Jumalateenistused on kindlal ajal ja teenistusel osalemiseks palume – nagu kord ette näeb – kanda kaitsemaski ning arvestada kehtivate nõuetega. 

Kes on aga eriti ettevaatlik ja tahab jõulukirikusse tulla omaette, mõne sõbraga või pereringis, siis loome ka neile selleks võimaluse.

“Kes on eriti ettevaatlik ja tahab jõulukirikusse tulla omaette, mõne sõbraga või pereringis, siis loome ka neile selleks võimaluse.”

Kihelkonna kirik on jõululaupäeval, 24. detsembril avatud alates kella 12-st päeval. Jõuluõhtu jumalateenistus algab kell 17. Kirikusse pääseb lõunapoolsest küljeuksest. 

Kes pole veel näinud, siis kirikus jõulukuuse all on võimalus tutvuda ka tornikuke ja -kuuliga, mis uue aasta alguses restaureerimisele viiakse. 

Lõppev aasta on Kihelkonna koguduse jaoks eriline veel selle poolest, et koguduse liikmete (annetajaliikmete) nimekiri aasta lõpu seisuga pannakse järgmisel suvel tornitööde valmimisel ajakapslis koos muude tähtsate paberitega kullatud tornikuuli sisemusse – tulevastele põlvedele avastamiseks. 

Kes soovib oma andmeid täpsustada, saab kirjutada meiliaadressil kihelkonna@eelk.ee  või helistada telefonil 51 77 350. EELK Kihelkonna koguduse kontonumber on EE022200001120124535.

Kirikud on jõuluõhtul kauem avatud 

Kärla kirikus algab jõuluõhtu jumalateenistus kell 13 ning kirik on lahti kella 16-ni. 

Mustjala kirik seevastu on avatud kella 13-st alates. Jumalateenistus hakkab pihta kell 15. Nõnda on piirkonna inimestel võimalus tulla ühisele jõulujumalateenistusele või pidada hardal jõuluõhtul palve omaette jõulukirikus. 

Kui vähegi õnnestub, siis püüame Mustjala ja Kihelkonna kirikus teha jõuluõhtu jumalateenistuse salvestused ning need samal õhtul ka kuulamiseks üles panna.

Mustjala jumalateenistuse peaks siis leidma EELK Mustjala Anna koguduse Facebooki lehelt ja Kihelkonna jumalateenistuse Youtube´i aadressil: kihelkonna kogudus. Lisainfot saab ka minu numbril 51 77 350.

Ka 1. jõulupühal toimuvad kirikutes jumalateenistused. Tavapäraselt on sel päeval teenistustel osalejaid olnud tunduvalt vähem kui jõuluõhtul. Ning seegi on võimalus rahvast pühade ajal hajutada.

25. detsembri jumalateenistus algab Kihelkonna kirikus kell 11, Kärla kirikus kell 13 ja Mustjala kirikus kell 15.

Eks oli ka esimesel jõuluööl Petlemmas probleeme: linn ülerahvastatud, kusagilt polnud öömaja leida. Kõik siiski lahenes, Jumala Poeg tuli ilmale loomalaudas ning inglikoorid kuulutasid rõõmusõnumit: teile on sündinud Päästja Jeesus Kristus! 

Leiame meiegi lahendused, et jõulurõõmust osa saada ja teistega jagada. 

Soovin teile rahu, tervist, rõõmu ja õnnistust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles