KÜSITLUS ⟩ Koroonavaktsiin – kas oodatud või kardetud?

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Foto: Saarte Hääl

Eestisse saabus esimene partii COVID-19 vastast vaktsiini ning esimesed inimesed on juba lasknud end vaktsineerida. Uurisime Saaremaa inimestelt, kas nemad oleksid vaktsineerimisega nõus.

Brita Laht, arstitudeng: 

Jah, loomulikult laseksin end vaktsineerida. Kui piisavalt paljud inimesed end vaktsineerivad, siis saame naasta tavalise eluviisi juurde. 

Kuna vaktsiinide väljatöötamine on toimunud lühikese aja jooksul ning neid on plaanis kasutada väga suurel hulgal inimestel, on nende ohutust väga rangelt testitud. Arvan, et ei ole põhjust uusi vaktsiine karta, need on ainus tee pandeemia seljatamiseks.

Margus Männik, ettevõtja: 

Oleksin küll nõus. Ma ise ei karda seda ka läbi põdeda, aga pelgan seda, et enne sümptomite avaldumist võin tahtmatult kedagi veel nakatada. 

Reisimine võib vaktsineeritud inimesele tõepoolest kergemaks muutuda, aga sihtriikides on ikkagi ranged reeglid ja enamik asju võib “lukus” olla.

Evely Aavik, lapsevanem ja üliõpilane:

Ma ei ole sellele mõelnud. Arvan, et esmajärjekorras peaksid end vaktsineerida laskma ikka meditsiinitöötajad, kui see neid haigestumise eest kaitseb. 

Mina otseselt vaktsineerimise vastane pole. Kuulun riskirühma ja teen nii, kuidas raviarst soovitab. Loodan kogu südamest, et praegune olukord ruttu normaliseeruks ja kui minu vaktsineerimine sellele kuidagi kaasa aitab, olen nõus seda tegema.

Brenda Holt, Tornimäe noortekeskuse noorsootöötaja: 

Mina ei oleks nõus end vaktsineerima. Leian, et see vaktsiin on liiga kiiresti valmistatud ning selle vaktsiini mõju tervisele ei ole teaduslikult tõestatud. 

Ma ei ole vaktsiinivastane. Teised vaktsiinid on meil aga kasutusel olnud juba aastakümneid ning nende kohta on olemas pikaajalisemad uuringud. Need aitavad meil inimestena teha otsuseid, kas lasta ennast vaktsineerida või mitte. 

Kahjuks pole koroonaviiruse vaktsiini puhul võimalik ette näha, kuidas see mõjutab meid kümne, kahekümne või kolmekümne aasta pärast. 

Olen veel liiga noor, et lasta enda peal millegi nii suurega eksperimenteerida.

Ainar Unus, loodusfotograaf: 

Ilmselt praegu kohe ei oleks ma nõus end vaktsineerida laskma. Miks? Asi on liiga uus. Laseksin natuke “vett merre voolata” ja vaataksin, mis saama hakkab. Ega vaktsineerimisest pääsu ole, varem või hiljem tuleks seda ikka teha, kui tahta normaalset elu elada.

Tauri Põldema, Tallinna tehnikaülikooli magistrant: 

Usun teadusesse ja saan aru sellest, kuidas vaktsiin ise töötab ja kuidas see välja töötatakse. Arvestades juba vaktsineeritud inimeste arvu ja neid üksikuid juhtumeid, kus on ajutiselt tekkinud palavik või esinenud mingi allergiline reaktsioon –  mis on väga tavalised vaktsineerimisjärgsed reaktsioonid keha poolt –, siis ütleksin küll, et olen nõus end vaktsineerima. 

Et me kõik saaksime edasi minna oma tavapärase eluga üle maailma, tuleb see viirus kontrolli alla saada. Leian, et vaktsineerimine on juba tugev samm selle poole. Praeguse keerulise olukorra juures tuleb toetuda meditsiinile ja teadusele ning hoida neid, kes viirusega eesrindel võitlevad.

Tiiu Talvist, VAT Teatri korraldus- ja kommunikatsioonijuht:

Kuigi ma pole end kunagi vaktsineerinud näiteks gripi või puugihaiguse vastu, olen praegu valmis end koroonaviiruse vastu vaktsineerima. 

Ma ei teeks seda sellepärast, et kardan enda pärast – usun, et olen tugev ja hea tervisega. Aga mu kõrval on inimesi, kes ei ole nii hea tervisega, kes on eakad, lapseootel või lausa beebid. 

Kuna me veel ei tea, kuidas see viirus täpselt levib ja mis mõju ta kellelegi neist võiks avaldada, siis ma kindlasti ei tahaks neid nakatada lihtsalt selle tõttu, et mina kardan ennast vaktsineerida.

Virge Nemvalts, Kuressaare haigla endokrinoloog:

Mina olen nõus end vaktsineerima.  Arstina ja ka vanuse tõttu kuulun riskirühma. Usaldan teadlaste uuringuid ja loodan, et end vaktsineerida lastes annan oma panuse viiruse ohjeldamisse.

Andrea Ärmus, Eesti Maaülikooli üliõpilane:

Arvatavasti olen vaktsineerimise poolt, sest see võib tulevikus mängida suurt rolli teistesse riikidesse reisimisel. Küll aga ei vaktsineeriks ma ennast veel nii pea. Ravimi mõju ja tagajärjed on siiski veel liiga segased. Osas lõunamaa-riikides tuleb juba ammu teatud haiguste vastu vaktsineerida. Vaktsineerides kaitsed end ja ka oma lähedasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles