Kuressaarlane vallavalitsejatele: jätke ilutulestik ära!

Saarte Hääl
Copy
Ilutulestik.
Ilutulestik. Foto: Anette Sannik / Saarte Hääl

"Ootan esimest korda hirmuga vana-aasta õhtut ja selle tagajärge lossivallidel ja vallikraavis – toimub ju aastavahetuse paugutamine seekord seal," kirjutas Saaremaa vallavalitsusele esimesel jõulupühal Kuressaare linna elanik.

“Olen jälginud kevadest alates vallikraavis pesitsenud luigepaari tegemisi, manitsenud nende igapäevast saiaga toitjat sillal – seetõttu oli nende refleks seal toitu oodata, mitte pesa punuda, nagu teised paarid juba ammu tegid. Tundsin luigepaarile kaasa nende pere rüüstamise pärast noorukite poolt, kes purustasid paar muna, siis ühe poja hukkumise pärast. Seejärel elasin kaasa vigastatud tiivaga isaluigele ja kurvastasin tema peatse igavese kadumise pärast arvatavasti taas inimese sekkumise tõttu.

Emaluik on üksi tublisti toimetanud kolme hilja sündinud pojaga, kellel pole veel lennusulgi.

Olen väga mures, kuidas nad reageerivad teie korraldatud paugutamisele aastavahetusel – keskööl, kui nad tavaliselt kuskil kraavikaldal magavad. Kuhu ja kuidas on neil neljakesi võimalik paanikas põgeneda? Igalt poolt ümbritseb neid ju ka inimmass. Ja muidugi elab vallikraavis ja selle naabruses palju teisigi veelinde, jäälinde ning praegu magavaid nahkhiiri.

Luiged on toonud ju teile kaudselt kasu – need vähesed suvised turistid on jaganud neist luikedest ilusaid pilte üle maailma ja nüüd tasute lindudele siis nii. 

Kas see ilutulestiku-mõte ikka on hästi läbi mõeldud, et sellist müra loodusesse tuua? Kas üldse sel aastal on ilmtingimata vaja raha tuulde lasta, sest nii on ju alati tehtud ja nii on eelarves ette nähtud? 

Alati on võimalus ilutulestikule ettenähtud raha annetada. Võtkem eeskujuks näiteks Tartu linn (Tartu linn annetas raha, mis ilutulestikule ei kulunud, Eesti toidupangale – toim). 

Süda tilgub verd, kui mõtlen, kui palju elab meil vaesuspiiril peresid. Kui ilutulestikule mõeldud rahast oleks jagatud igale puudust kannatavale perele kasvõi 50 eurot, oleks see ehk aidanud neil jõululauda katta.

Vahest oleks aastavahetuse tähistamiseks mõeldav hoopis valgus-show. Praegu on paljude erialade inimesed tööta ja kindlasti valmis kiirelt reageerima. Palun säästkem üheskoos meie linna loodust!” 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles