MÄLESTAME Lahkus Harri Ellart, saarluse hoidja mandril

Copy
Emajõel uppus ümber läinud paadist vette kukkunud 51-aastane mees.
Emajõel uppus ümber läinud paadist vette kukkunud 51-aastane mees. Foto: unsplash.com

Eile saadeti viimsele teekonnnale saarluse hoidja Harri Ellart (18. aprill 1931 – 30. detsember 2020). Orissaare lähedal Suur-Rahula külas sündinud ja kasvanud, õpetajana ja koolijuhina töötanud Ellart oli üks neist pealinna saarlastest, kes 22 aastat tagasi Tallinna Saarlaste Ühendusele aluse pani. 2014. aastal tunnustati teda öige saarlase tiitliga.

Harry Ellart
Harry Ellart Foto: Erakogu

Ühenduse juhatuse liikmena ja juhatuse aseesimehena andis ta oma panuse Tallinnas elavate saarlaste ühendamiseks. Ellart on pälvinud teenelise õpetaja aunimetuse ja võtnud president Arnold Rüütlilt vastu Valgetähe aumärgi. 

Pärast Tumala kooli lõpetamist jätkas Harri Ellart õpinguid Saaremaa ühisgümnaasiumis, mis tol ajal Kuressaare Keskkooli nime kandis. 

Sõja ajal, 1944. aastal põles Ellartite kodu maani maha. Harri on öelnud, et keskkooli õpilastest oli ta vist kõige vaesem poiss. Kuressaares kooli lõpetamise järel tahtis ta astuda Tartu Ülikooli, kuid see jäi tal tookord vaid unistuseks, kuna ei olnud ülikonda selga panna.   

Andekale noormehele pakuti tööd kodusaarel. Harri Ellartist sai Leisi Keskkooli õpetaja. Pedagoogitöö Saaremaal jäi aga üsna lühiaegseks. Enne õppeaasta lõppu, 1951. aasta maikuus tuli noormehel minna vene kroonusse. 

Sealt tagasi Eestisse naastes võttis Ellart vastu õpetajakoha Paldiskis. Sealses venekeelses keskkoolis töötas ta kolm aastat. 

1954. aastal sai Ellartist Tallinna Pedagoogilise Instituudi kaugõppetudeng.  1958. aastal pööras Harri Ellart oma eluteel uue lehekülje, alustades õpetajatööd Tallinna Ehitus- ja Mehaanikatehnikumis. Tehnikumiõpilastele õpetas ta matemaatikat ja oli hiljem direktori asetäitja õppetöö alal. Tehnikumiaega jääb ka matemaatikaülesannete kogu koostamine koos kolleegidega. Seda trükist kasutatakse koolides praegugi. 

1975. aastal võttis saarlane vastu Kehra Keskkooli direktori ametikoha. Koolijuhi rollis oli Ellart kakskümmend aastat. Kuigi Harril oli võimalus pensionipõlve nautima asuda, ta seda ei teinud. Ellart kutsuti Raasiku Põhikooli matemaatika- ja tööõpetuse õpetajaks. Alles 2007. aastal, kui pedagoogilist staaži oli kogunenud 57 aastat, otsustas tragi saarlane teenitud puhkusele jääda.

Koolijuhi ja pedagoogitöö kõrvalt on Harri Ellartil jätkunud energiat ja tahtmist Tallinna Saarlaste Ühenduse tegevust korraldada. “Meid ühendas saarlaste keel ja meel,” on Ellart Saarte Häälele öelnud.  

Lahkunu kaasteelised, Tallinna Saarlaste Ühendus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles