Üldkasuliku tööga lunastas eelmisel aastal oma patte 62 saarlast

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Üldkasuliku töö tegijaid kasutatakse peamiselt hooaja koristustöödel või lihtsamatel remonditöödel.
Üldkasuliku töö tegijaid kasutatakse peamiselt hooaja koristustöödel või lihtsamatel remonditöödel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Läinud aastal tuli Saaremaal neile karistuseks määratud üldkasulikku tööd oma vabast ajast teha enam kui kuuekümnel inimesel, kes riisusid lehti, niitsid muru ja aitasid lasteaial kolida.

Justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Kertu Laadoga ütles, et 2020. aasta jooksul tuli Tallinna vangla Pärnu kriminaalhooldusosakonna Kuressaare esindusse arvele kokku 62 üldkasuliku töö tegijat. Nendest 34 olid pannud toime väärteo ja karistuseks määratud arest asendati üldkasuliku tööga. 13 puhul asendati kuriteo eest määratud vangistus üldkasuliku tööga ning 15 inimese puhul lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse ja määras kohustuse teha üldkasulikku tööd. 

Üldkasulikku tööd tuli teha peamiselt liiklusrikkumiste, sh joobes juhtimise, ja kergemate vägivallategude eest.

Kuressaare Linnamajanduse juhataja Marek Koppel ütles, et seadusega pahuksis olevad kodanikud on teinud tavapäraseid heakorratöid, milleks on talvel lumerookimine, kevadel-sügisel lehtede riisumine, suvel muru niitmine ja trimmerdamine jne. “Suurem töö, kus kasutasime üldkasuliku töö tegijate abi, oli Tuulte Roosi lasteaia kolimine,” sõnas Koppel.

Prokurör Rainer Amur
Prokurör Rainer Amur Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Lääne ringkonna prokurör Rainer Amur selgitas, et üldkasulikku tööd määratakse kriminaalasjade korral mõjutusvahendina alaealisele, kriminaalasja oportuniteediga (kokkuleppelise) lõpetamise kohustusena või süüdimõistmisel vangistuse asendamiseks. 

“Üheseid reegleid, millistel puhkudel üldkasulikku tööd määrata, seadus ette ei näe: see on üks lisavõimalus, mis annab prokurörile ja kohtule suurema valiku konkreetse inimese käitumise mõjutamiseks. Näiteks võib prokurör pidada põhjendatuks liikluskuriteo eest mõistetud vangistuse asendamist karistusliigiga, mis eeldab süüdimõistetult aktiivset kaasalöömist ja tegutsemist,” rääkis prokurör. 

Ta lisas, et selles valguses võib üldkasulikku tööd pidada isegi mõjusamaks, sest tasuta töötegemisel on karistuse olemuse mõtestamine ja oma tegude heastamine lihtsamini mõistetav kui vaid sundusliku vangisoleku korral. 

“Lisaks jätab vangistuse asendamine üldkasuliku tööga inimesele alles võimaluse tööl käia ning ennast ja oma peret ise üleval pidada. See aitab vältida vangistusega kaasnevaid stigmasid, samuti töökoha kaotust. Siiski kaalutakse iga juhtumit eraldi ja tõsise kuritegude jätkumise riski korral seda võimalust üldjuhul ei kasutata,” ütles Rainer Amur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles