Kingi endale kindlustunne

Eesti Vähiliit
Copy
Vähiliit, emakakaela düsplaasia, HPV
Vähiliit, emakakaela düsplaasia, HPV Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Sel nädalal algas emakakaelavähi ennetamise kampaania, millega Eesti vähiliit ja Eesti haigekassa juhivad naiste ja avalikkuse tähelepanu emakakaelavähi ennetamise ning varase avastamise tähtsusele.

Uus aasta toob emakakaelavähi sõeluuringus kaasa olulise muudatuse, nimelt on uuringutele oodatud ka kõik ravikindlustamata naised, kes kuuluvad 2021. aasta sihtrühma.

Eestis on emakakaelavähi haigestumuse ja suremuse näitajad mitmete Euroopa riikidega võrreldes väga kõrged ning emakakaelavähi esinemise sagedus aina kasvab. Igal aastal saab Eestis ligikaudu 150 naist emakakaelavähi diagnoosi.

Emakakaelavähi esinemine on sagenenud nooremate naiste hulgas – seda võib esineda juba 30-aastastel naistel. Haigestumise kõrgpunkt on 40.–64. eluaastal. Emakakaelavähi eelne seisund võib kesta 10–15 aastat, kuid on ka kiiresti arenevaid vorme. 

Emakakaelavähki haigestumust ja suremust on võimalik vähendada vähieelsete seisundite avastamisega sõeluuringul ja emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetava, sugulisel teel leviva papilloomiviiruse (HPV) vastase vaktsineerimisega.

Emakakaelavähk on algul kaebusteta, seetõttu tulebki naistel käia tegemas HPV-testi. Sõeluuringus osalemine aitab võimalikud rakumuutused ja vähieelsed seisundid avastada õigeaegselt, mil need on ravitavad. Kuna HPV-vastane vaktsiin ei anna täielikku kaitset, peavad ka vaktsineeritud naised regulaarselt osalema uuringutel. 

Tänavu kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule kõiki, ka ravikindlustamata naisi, kes on sündinud aastail 1956, 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986, 1991.

Uuringule kutsutakse 30–65-aastased naised iga viie aasta järel.

Uuringul osalemiseks ei pea kutset ootama jääma. Sihtrühma kuuluvad naised võivad  uuringule registreeruda juba täna. Kutse on leitav ka patsiendiportaalist digilugu.ee.

Sõeluuringus osalemiseks palume helistada sobivasse teenust osutavasse tervishoiuasutusse. Kontaktid leiate kutselt või Eesti haigekassa kodulehelt www.haigekassa.ee/soeluuringu-kontaktid. Käesolevast aastast saab emakakaelavähi sõeluuringul osaleda ka esmatasandi tervisekeskustes.

Sõeluuringute kohta saate infot küsida oma perearstilt või haigekassa infotelefonilt 66 96 630.

Loe emakakaelavähist Eesti vähiliidu kodulehelt www.cancer.ee/ennetamine/ või www.soeluuring.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles