Ö-piiri tähis esitati keeleteo nominendiks

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Õ-hääliku piiri tähistamisest hakkas avalikult esimest korda rääkima Reina külast päris ajakirjandusprofessor Juhan Peegel.
Õ-hääliku piiri tähistamisest hakkas avalikult esimest korda rääkima Reina külast päris ajakirjandusprofessor Juhan Peegel. Foto: Siim Metsmaa/Saarte Hääl

Keeleteo 35 nominendi hulgas on ka õ- ja ö-hääliku piiritähise avamine Saaremaal.

Taavi Pae eestvedamisel saarlaste murdekeele auks püstitatud keeletähise nomineeris keeleteadlane ja Tartu ülikooli lingvistikaprofessor Kristiina Praakli, kelle selgituse järgi on õ- ja ö-hääliku piiritähis nii teavitusvahend, kohtumispaik kui ka maamärk. Häälikute õ ja ö vahendusel viitab tähis Saaremaa ajaloole, keele- ja suhtluskontaktidele, aga ka eri paikkondadest pärit saare keele kõnelejate suulistele keelevariantidele.

“Kuigi idee algatajate esmane eesmärk oli tähistada saare keele kõnelejaile omaseid hääldusjooni, pole piiritähis siiski vaid kohalike hääldusnähtuste tähistaja, vaid sel on laiem tähendusväli. “Õ-tähist võib vaadelda kogu eesti keeleala keelelisele ja kultuurilisele rikkusele viitava märgina, mis väärtustab ja aitab meelest pidada selle paljunäolisust, keeli ja kõnelejaid,” märgib professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles