Jätke Salme vallamaja kogukonnale!

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Salme endine vallamaja
Salme endine vallamaja Foto: Facebook

“Salme endise vallamaja kui korralikult toimiva hoone müük vallaeelarve aukude lappimiseks ei jäta head muljet – vallavõim justkui taganeb Kuressaare suunas,” kirjutab Salme osavallakogu esimees Andrus Raun.

Andrus Raun
Andrus Raun Foto: Saarte Hääl

Mullu 3. detsembril ilmus Saarte Hääles ajakirjanik Raul Vinni uudis “127-aastane Salme vallamaja läheb müüki”. Aastalõpusaginast hoolimata märkasid seda paljud Salme kandi inimesed ja loomulikult tekitas selline uudis kohalikus kogukonnas hulgaliselt küsimusi ja murelikke mõtteid.

Millest siis lähemalt jutt käib? 1892. aastal tolleaegse haldusreformi käigus ehitatud Abruka vallamaja on alates valmimisest olnud avalikus kasutuses, enamik aega vallamajana, kui ka koolina, pangana, turismiinfopunktina jne. Pärast viimast haldusreformi on vallaametnike töökohad liikunud suures osas Kuressaarde, sotsiaaltöötajale ja teenuskeskuse juhile sisustati uued tööruumid Salme rahvamajas. 

Häiritud kogukond

Esimene märk, et Kuressaares baseeruv vallavalitsus midagi plaanib, oli see, et eelmisel aastal hakati rendilepinguid vallamajas lõpetama ning uusi ruumide rendile soovijaid enam jutule ei võetud. Kummaline, sest müügi üks põhjus olevat see, et kulud on suured, tulud aga kordi väiksemad – tulude suurendamine rendilepingute sõlmimise näol aga vara omaniku poolehoidu ei leia.

Miks kogukond end maja müügijuttudest häirituna tunneb?

Selgituseks olgu ära toodud mõned hoone senised kasutusalad ja püsitegevused.

Turismiinfopunkt: 2015. aastal avas Salme vald vallamajas piirkondliku turismiinfopunkti, mida valla raha ja entusiastide õhina põhiselt on suvekuudel avatuna hoitud. Ainus paus tekkis eelmisel, Covid-19-st räsitud suvel. Saabuvaks suveks on aga kokkulepped rahastuse osas juba olemas. Kuhu seni väga vajalikuks ja külastusrohkeks osutunud infopunkt aga kolima peaks, ei ole teada.

Salme veterinaarpunkt: ainus maapiirkonna veterinaar Gaili Tiitma tegutseb vallamaja rendipinnal edukalt juba mõned aastad. Nii ettevõtja kui ka kliendid on väga huvitatud, et ta saaks selles sissetöötatud ja heas asukohas jätkata.

Viikingiteemaline näitus ja väljapanek: eelmisel suvel vallamaja ruumes avatud Salme laevmatustest pajatav näitus, mille organiseerisid MTÜ Salme Rahvamaja Selts ja arheoloog Jüri Peets. See väljapanek on koostöös turismiinfopunktiga avatud kolmel suvekuul. Külastaja maksab piletiraha, saab korraliku ülevaate leidudest ja lahkub elamuse võrra rikkamalt. 

Saaks hakkama

Saame täiesti aru, et Saaremaa vallal on väga palju kasutult seisvat kinnisvara, mille ülalpidamine on maksumaksjale kurnav. Salme endine vallamaja on aga objekt, mille ülalpidamisega saaks MTÜ näol hakkama ka kohalik kogukond. Samas oleks hoone endiselt kogukonna kasutuses ja täidaks oma esialgset funktsiooni – teeniks vallakodanikke.

MTÜ on Salme rahvamaja seltsina täiesti olemas. Huvi hoone majandamise vastu on olemas, ideid suviste tegevuste jaoks on rohkem kui mõned. See kõik koos tagaks ka positiivse rahavoo, millega majaga seotud otsesed kulud kanda. Praegu pole diskussiooni veel tekkinud, sest otsest müügiotsust pole ametlikult tehtud, on vaid kaudsemad ja otsesemad vihjed.

Korralikult toimiva hoone müük eelarve aukude lappimiseks ei jäta paraku head muljet – vallavõim justkui taganeb Kuressaare suunas ja püüab linna piirist kaugemal asuvad objektid maha müüa, et mitte kunagi enam tagasi tulla. Valla kodanikud liiguvad aga just vastupidises suunas – sinna, kus on puhtam keskkond, korras teed ja kogukonnatunne.

Vanast vallamajast ja inimestest

Maire Sillavee
Maire Sillavee Foto: SH

“Vallamaja on ehitatud kogukonna tarbeks ja peab ka edaspidi jääma kogukonna teenistusse,” kirjutab Maire Sillavee, Salme rahvamaja juhataja ja MTÜ Salme Rahva Maja Selts juhatuse liige.

“Avaliku elu keskuseks ehitatud väärikas vana vallamaja on praegu pooltühi. Pooles majas käib ometi vilgas tegevus – piirkonna ja praktiliselt poole Saaremaa ainuke veterinaararst Gaili Tiitma on väga populaarne, kogu Sõrvemaa murid ja miisud on tema teretuttavad. Vastutulelik ja sõbralik tohter on oma kabinetti palju investeerinud, vetravila on tänapäevane ja kõikidele tingimustele vastav. Piirkonnale väga vajalik, ja vajalik just selles kohas.

Vallamajas on üks ruum büroopinnana välja renditud ja endises vallavanema kabinetis kogub jõudu ja hoogu Viikingimuuseum. Saaremaa vallavalitsus andis selle ruumi MTÜ-le Salme Rahva Maja Selts tasuta tähtajatule rendile... kuuajalise etteteatamisega. Seal on suur ja ülevaatlik fotonäitus Salme laevmatustest – just nendest viikingilaevade väljakaevamistest, mis meie kodukandi rahvusvaheliselt nii tuntuks ja otsitavaks teinud. 

Suvel avab majas uksed Salme turismiinfopunkt. Infotöötaja nõusolek on olemas, Saaremaa vallavalitsusega on olemas kokkulepe (küll suuline) rahastamiseks. Abivallavanem Kristiina Maripuu sõnul on infopunkti asukoht vanas vallamajas väga hea ja Viikingimuuseumi loomine suurepärane mõte.

Kuna käesolev 2021. aasta on Saaremaal viikingiaasta, siis tegeleb MTÜ Salme Rahva Maja Selts täiendavalt näituse laiendamisega. Käib läbirääkimine meremuuseumiga, mille teadur Ilmar Tamm on suur Salme viikingite huviline ja koostab meile ekspositsiooni  vanaaegsetest merekaartidest, millelt siis iga huviline võib viikingiretki näpuga taga ajada.

Viikingiaasta kajastub ka vallamaja vahetus naabruses – Suure Töllu Raiesmaal hakkab MTÜ Salme Viikingikeskus ettevõtmisel kõigil juulikuu nädalavahetustel tegutsema põnev viikingiküla, kus jätkub tegemist nii suurtele kui ka väikestele. 18.–21. augustini toimub rannapargis koostöös OÜ-ga Fenrir järjekordne rahvusvaheline viikingiturg, mis ongi kogu Saaremaad hõlmava viikingiaasta lõppakord.

Vallamaja on ehitatud kogukonna tarbeks ja peab ka edaspidi jääma kogukonna teenistusse. Vallavalitsuse targal toel oleks see ka jätkuvalt täiesti võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles