Erivajadustega inimeste probleemid pole prioriteet

Tom Rüütel
, Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu juhatuse liige
Copy
Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu juhatuse liige Tom Rüütel
Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu juhatuse liige Tom Rüütel Foto: Erakogu

Sõbrakuu puhul kuulutati “Helpificu* kuu sõbraks” koguni kaks inimest – Jüri Lehtmets ja saarlane Tom Rüütel. Mõlemad on erivajadusega ning andnud ise panuse ka Helpificu loomisesse. Saarte Hääl toob lugejateni mõned Tom Rüütli mõtteavaldused Helpificu veebis ilmunud intervjuust. 

Töötan Eesti töötukassas ja olen tööandjate nõustaja ning minu spetsiifikaks on liikumistakistused. Kui tööandja juures töötab liikumisraskusega inimene, siis mina olen see, kes saab tööandjaid aidata nõu ja jõuga.

Helpificu juurde sattusin Garage48-l, kui Helpific sündis. Olin üks nendest, kes aitas Helpificu luua. Ma usun, et minu ja Jüri puudealased teadmised tulid kindlasti kasuks. Lisaks olen Helpificu kasutaja.

Mul on hea meel, et inimesed said koroonaajal tunda seda, mida tunnevad tuhanded inimesed igapäevaselt, et oledki kodus lõksus. Aga küll see neil varsti üle läheb. Sellele pööras tähelepanu ka Eesti puuetega inimeste koda oma kampaaniaga “Terve elu eriolukorras”.  

“Mul on hea meel, et inimesed said koroonaajal tunda seda, mida tunnevad tuhanded inimesed igapäevaselt, et oledki kodus lõksus.” 

Kas ühiskond hakkab tulevikus erivajadusega inimestele rohkem tähelepanu pöörama? Sõltub sellest, millisest mastaabist me räägime. Ülemaailmselt on olukord päris halb, aga näiteks Euroopas ei saa öelda, et erivajadusega inimeste probleemidega ei tegeleta. Tegeletakse, aga aeglaselt, sest see pole prioriteet. Ma olen aga seda meelt, et kui nõrgemas seisus inimesed pole märgatud ja toetatud, siis täpselt nii nõrk see riik ongi.

Meie ühiskonnas tihti ei julgeta abi küsida. Abi küsida ongi raske, see tuleb enda jaoks lahti mõtestada. Abistamine vabatahtlikult on okei, aga inimesed, kes abi vajavad, vajavad seda sageli pidevalt. Oleks hea, kui abistaja saaks abistamise eest tasu, mis oleks motiveeriv. Kui isiklikuks abistajaks olemine oleks ühiskonnas väärtustatud töö, siis oleks ka lihtsam abi küsida.

Eesti on erivajadusega inimese jaoks siiski hea koht, kus elada. Ja järjest parem. Eestis saame piltlikult öeldaes võimuaparaadi mutreid kruvida ja neid õlitada ning seeläbi paraneb erivajadusega inimeste olukord. Meil on pikk tee veel minna, aga lähme!

*Helpific on veebipõhine tugikeskkond, mille kaudu erivajadusega inimesed ja eakad saavad tellida vabatahtlikke abistajaid või tasulisi teenuseid. Helpific on inimeselt inimesele lahendus, aidates luua tugevamaid kogukondi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles