Keskmine palk kasvas koroona kiuste

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
KRISTIAN VON WOWERN: “Kuigi paljude valdkondade tegevus koroona tõttu kannatas, tõi see aeg meie firmale hoopis rohkem tööd kui tavaliselt.”
KRISTIAN VON WOWERN: “Kuigi paljude valdkondade tegevus koroona tõttu kannatas, tõi see aeg meie firmale hoopis rohkem tööd kui tavaliselt.” Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Keskmine brutopalk kasvas raskele koroona-aastale vaatamata ka Saare maakonnas. 

Statistikaameti andmeil oli 2019. aasta keskmine brutokuupalk Saare maakonnas 1082 eurot, mullu aga 1148 eurot ehk 6,1% suurem. 

Kogu Eestis kasvas keskmine brutokuupalk kõige rohkem info ja side tegevusalal (9,9%). Kuressaares tegutseva tarkvaraarendusfirma OÜ KonceptForm tegevdirektori Kristian von Wowerni sõnul kasvas möödunud aastal ka tema ettevõtte töötajate palk.

“Kuigi paljude valdkondade tegevus koroona tõttu kannatas, tõi see aeg meie firmale hoopis rohkem tööd kui tavaliselt,” rääkis von Wowern. “Kuna meie klient on Taani riik – sealhulgas haiglad –, oli andmehaldussüsteemides väga palju teha, dokumente saata ja kirju koostada.” 

Von Wowerni sõnul püüab ettevõte oma töötajate palka tõsta igal aastal vähemalt viis protsenti, et katta inflatsiooni ja hoida inimesi mujale minemast.

Ettevõttes töötab kaheksa inimest – kõik Saaremaalt. “Juba peaaegu aasta otsa tegutseme kõik kodukontorites, et vältida koroonasse nakatumist,” lausus von Wowern. 

Keskmine brutotunnipalk tõusis Saare maakonnas 6,42 eurolt 7,03 euroni. Töötatud tundide arv ühe töötaja kohta seevastu vähenes: kui 2019. aastal kogunes neid 453, siis mullu 434.

Eesti keskmine brutokuupalk oli mullu 1448 eurot ehk 2,9% suurem kui ülemöödunud aastal. Toona oli see 1407 eurot. Viimati jäi brutopalga kasv nii kesiseks kümme aastat tagasi. 2011. aastast on kasv olnud stabiilselt üle 5% aastas ning mitmel korral ületanud ka 7% piiri.

Kõrgeim keskmine brutokuupalk oli Harjumaal, 1588 eurot. Järgnes Tartu maakond 1447 euro suuruse palgaga. Madalaim oli keskmine töötasu Hiiumaal, 1063 eurot. 

Kõige rohkem kasvas keskmine brutokuupalk aastaga Lääne-Virumaal, Põlva- ja Järvamaal. Kõige enam kahanes see aga Lääne ja Pärnu maakonnas. 

Statistikaameti juhtivanalüütiku Karina Valma sõnul tõusis palk vaatamata keerulisele aastale enamikel tegevusaladel. Kõige rohkem kasvas keskmine brutokuupalk info ja side tegevusalal (9,9%) ning kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses (8%). Keskmine palk kahanes kaubanduses (9,7%), majutuses ja toitlustuses (4,9%) ning samuti kunsti ja meelelahutuse tegevusalal (2,2%).

Kõrgem oli Eesti keskmine brutopalk info ja side tegevusalal (2574 eurot), finants- ja kindlustustegevuses (2461 eurot) ning energeetikas (2118 eurot), madal aga kinnisvaraalases tegevuses (1050 eurot) ning majutuses ja toitlustuses (860 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles