Tantsupidu jagati tükkideks, laulupidu lükkub edasi

Saarte Hääl
Copy
VÄGE TÄIS: Saare maakonna 46. tantsupidu kandis nime “Tuhande tunde saar” ja oli rahvatantsijate sünnipäevakingitus Eestile.
VÄGE TÄIS: Saare maakonna 46. tantsupidu kandis nime “Tuhande tunde saar” ja oli rahvatantsijate sünnipäevakingitus Eestile. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saare maakonna 47. tantsupidu peetakse 6. juunil neljas Saaremaa piirkonnas –  Kuressaares, Leisis, Kihelkonnal ja Orissaares, 52. laulupidu lükkub aga 2023. aastasse.

Tantsupeo korraldaja MTÜ Saaremaa Rahvakultuuriselts otsustas, et neli pidu toimuvad kontserdivormis ja avarates välitingimustes. Suurele peole omased joonised ja nendest tulenevad tantsude muudatused jäävad sel korral ära, kuna tantsude õppimisperiood jääb kasinaks. Tantsurühmad jaotuvad pidudele piirkondade alusel.

“Saarlastele omase väikese kangekaelsusega ei soovi me loobuda tervendavast tantsulustist ning paneme oma tuule jutustuse juhendajate ja tantsijate abiga puhuma lausa neljast ilmakaarest korraga,” ütles Saaremaa tantsupeo kunstiline juht Eena Mark. 

“Saame tähistada saarlaseks olemise uhkust ja olemust eraldi, kuid siiski üheskoos. Iga pidu saab oma tuulesuuna kandjaks, et 6. juunil saaksid saaremaised tantsutuuled puhuda üle kogu kodusaare,” sõnas peo stsenarist Eve Tuisk.

Saare maakonna 52. laulupeo korralduskomisjon otsustas peo lükata aastasse 2023. Laulukollektiividelt uuriti sel nädalal peoks valmisoleku kohta nii repertuaari kui ka proovide osas ning selgus, et valmisolekut koondproovideks aprillis või mais ei ole.

Korralduskomisjoni esimees Aarne Põlluäär ütles, et kaalumisel oli ka peo edasilükkamine selle aasta augustisse, kuid kuna suvekuudel lauljaid proovi saada on erinevatel põhjustel ülimalt keeruline, siis ei ole see võimalik. 

Saaremaa rahvakultuurispetsialisti Krista Lemberi ettepanekul arutas komisjon ka lauljatele laulmisvõimaluse pakkumist sel aastal. “Võib juhtuda, et augustikuus, kui olud seda lubavad, püüame korraldada Saaremaa üheslaulmise päeva, mis oleks koorilauljale ikkagi võimalus oma häält kuulajatele edasi anda,” rääkis Põlluäär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles