Teemapargi sobivust on pädev hindama muinsuskaitseamet

Copy
Koguva küla Muhu saarel.
Koguva küla Muhu saarel. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Muhu valla maa- ja planeeringunõuniku Tambet Tamme sõnul on 2013. aastal väljaantud ehitusluba kaluriküla teemapargi rajamiseks praeguseks kehtivuse kaotanud.

Tambet Tamm
Tambet Tamm Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Pädev asutus hindamaks kavandatud teemapargi sobivust sellesse piirkonda on muinsuskaitseamet,” ütleb Tamm. 

“Algatatud detailplaneeringule tuleb koostada muinsuskaitse eritingimused, mis tuleb kooskõlastada muinsuskaitseametiga. Eritingimuste ülesanne on kindlustada, et planeeritaval maa-alal kavandatavad muudatused aitaksid tagada kinnismälestiste säilimise ja kaitsevööndiga seotud eesmärgid.

Lisaks tuleb detailplaneeringu koostamisel teha koostööd ja kooskõlastada see teiste hulgas muinsuskaitseameti ja keskkonnaametiga. Detailplaneeringule varem väljastatud lähteseisukohad on aegunud ja praegu tegeleb Muhu vald uute lähteseisukohtade koostamisega. Praeguseks hetkeks ei ole muinsuskaitse eritingimusi koostatud ning pole valminud ka planeeringulahenduse eskiis, mistõttu on käesoleval ajahetkel ilmselt ennatlik väita, et kavandatud teemapark devalveeriks sajandivanuseid väärtusi. 

Detailplaneeringu kohta ei algatatud keskkonnamõju strateegilist hindamist (KSH) põhjusel, et koostatud keskkonnamõjude eelhinnang jõudis järeldusele, et KSH algatamine ei ole põhjendatud. Eelhinnangu tulemustega nõustusid nii keskkonnaamet kui ka muinsuskaitseamet. 

Kuna Muhu vallavolikogu hinnangul ei käsitlenud eelhinnang muulide rajamise võimalikku mõju setete liikumisele ja ladestumisele, telliti selle kohta ekspertarvamus OÜ-lt Lainemudel. 

Ekspertarvamuses jõuti järeldusele, et muulide rajamisega ei kaasne olulist mõju ümbritsevale keskkonnale ega Väikesele väinale.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles