Adik Sepp pälvis rahvaluule kogumise elutööpreemia

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
“Minu elu ja armastus. Eesti rahva elulood”
“Minu elu ja armastus. Eesti rahva elulood” Foto: Rahva Raamat

Emakeelepäeval, 14. märtsil kuulutas president Kersti Kaljulaid välja 2021. aasta presidendi rahvaluule kogumispreemia laureaadid, kelle hulgas on ka kuressaarlane Adik Sepp.

Adik Sepp
Adik Sepp Foto: Erakogu

Sepp, kes alustas rahvaluulekogumist Kuressaares 15-aastase koolipoisina, pälvis elutööpreemia silmapaistvate kaastööde eest aastail 1960–2020. Preemia laureaat meenutas veebiülekandes, et rahvaluulehuvi tekitas temas kunagine Kuressaare postkontori ülem Eduard Nõmm, kellel halvatuse tõttu oli raskusi kirjutamisega ja kellele ta 1960. aastal läks appi rahvaluulepärimust üles tähendama. 

“Eesti rahvaluulearhiiviga on koostöö olnud hea, välja arvatud esimestel aastatel, kui minu roppusi vastu ei võetud ja need ära hävitati, millest on kahju,” nentis Sepp. Ta lisas, et kuuekümne aasta jooksul on ühte ja teist kogunenud, kuigi aastad pole loomulikult olnud vennad. “Nüüd pensionärina on aega rohkem ja kui jaksan, siis kindlasti jätkan,” lausus ta.

Sepa esimene saadetis (70 lk) jõudis rahvaluulearhiivi 1960. aastal, sellele olid lisatud üksikasjalised andmed rahvalaulude, -juttude, mängude ja tantsude levikuaja ja -koha kohta. Järgnevatel aastatel noore koguja küsitletavate ring aina laienes ning keskkooli lõpuks oli ta materjali kogunud juba pea kõigist Saaremaa ajaloolistest kihelkondadest, lisaks Muhust ning Lääne- ja Viljandimaalt.

Pärast pikemat vaheaega taastus koostöö Eesti kirjandusmuuseumiga 2007. aastal ja on sestpeale järjepidev. 

Lisaks südamelähedastele pärimusteemadele, sh näiteks ka nõukogude ajal töökollektiivides levinud folkloor, naljalood ja pajatused, kohanimepärimus, koroonapärimus 2020. aastal jm, on Adik Sepp Eesti kultuuriloolise arhiivi jaoks kirja pannud oma mahuka eluloo (ilmus väljaandes “Minu elu ja armastus. Eesti rahva elulood” 2018) ning endise kinotöötajana kultuuriloolise ülevaate kinost Kaja. 

Kokku on Adik Sepa kirjapanekuid 699 lehekülge, lisaks mõned fotod, heli- ja videofailid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles