TERVIS ⟩ Test, mis tagab lapseootaja südamerahu

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
NIPTIFY analüüs põhineb raseda vereproovil ja selles leiduval rakuvaba DNA analüüsil.
NIPTIFY analüüs põhineb raseda vereproovil ja selles leiduval rakuvaba DNA analüüsil. Foto: Tervise-TAK

Eesti teadlaste loodud NIPTIFY test aitab tuvastada loote kromosoomhaigused ema vereproovist juba kümnendal rasedusnädalal. Kuressaare haiglas ja Hanvari erakliinikus on NIPTIFY testid kasutusel juba 2018. aastast.  

Kahe lapse ema Maria (nimi muudetud) sõnul annab NIPTIFY test südamerahu, et tulevase lapsega on kõik korras. Marial on veel selgelt meeles, kuidas ta oma esimest, praegu juba teismelist last oodates sai arstilt teada, et lapsel on oht sündida Downi sündroomiga. Et olukorras selgust saada, saatis tohter Maria Tallinna looteveeuuringule. Kuna uuringule ei pääsenud päevapealt ja pärast möödus veel paar-kolm nädalat vastuse saamiseni, mäletab Maria seda perioodi kui närvipinget täis aega. 

“Õnneks näitas uuring, et lapsega on kõik korras,” lausub Maria. Praegu on ta oma teise, paariaastase mudilasega kodune ema. “Kui arst pakkus mulle võimalust teha NIPTIFY test, olin kohe nõus,” ütles Maria. “Kui mul on valida, kas närviliselt oodata või saada varakult teada, kas lapsega on kõik korras, valin loomulikult selle teise variandi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles