Vallavanem Tuisk tahab kiirkorras koroona eest kaitsta 60 protsenti saarlastest

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
KAITSEV VAKTSIINIDOOS: Üks eile Salme pereõelt Kai Prostangilt vaktsiinisüsti saanutest oli Milvi Ottis.
KAITSEV VAKTSIINIDOOS: Üks eile Salme pereõelt Kai Prostangilt vaktsiinisüsti saanutest oli Milvi Ottis. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vallavalitsus tahab juba lähikuudel saavutada saarlastest 60 protsendi kaitsmise koroona eest, paludes kümne nädalaga valitsuselt iganädalast 500 doosi suurust vaktsiinikogust.

"Nii vallavalitsus kui SAK leiavad, et on äärmiselt oluline suurendada vaktsineeritute osakaalu populatsioonis ja seega tuleks fookus seada nende inimeste vaktsineerimiseks, kes selleks soovi avaldavad," kirjutasid Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk ja SA Saare Arenduskeskus juht Rainer Paenurk peaminister Kaja Kallasele ja haigekassa juhile Rain Laanele.

Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk.
Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Nad paluvad Saaremaale esimesele võimalusel täiendavate vaktsiinide edastamist, mida tuleks kasutada eeskätt tööealise elanikkonna vaktsineerimiseks, kes selleks soovi avaldavad.

Üheks põhjuseks on asjaolu, et töökollektiivides on kõrgem koroonaviiruse leviku risk. Teisalt on palju töökohti, kus ei olegi võimalik isikutega kontakte vältida ja 2-meetrist vahemaad hoida ning puudub võimalus kaugtöö tegemiseks.

Samuti peame arvestama, et tööealine elanikkond on sotsiaalselt aktiivne, neil on lasteaia- või kooliealised lapsed, nad kasutavad erinevaid pakutavaid teenuseid ning käivad toidupoes ning apteegis. Kõik see  tähendab kõrgemat koroonaviiruse leviku riski.

Tuisu ja Paenurga sõnul ei tuleks kasutada lausvaktsineerimist, vaid nad teevad ettepaneku, et töötajaidvaktsineeritaks 1-2 nädalase intervalliga vältimaks kõrvalnähtudest tingitud tööseisakuid.

Kahe ja poole kuu jooksul oleks iga nädal vaja 500 doosi vaktsiini, mis lisanduks perearstide tellitavale kogusele.

Rainer Paenurk.
Rainer Paenurk. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

"Kui selline vaktsineerimine peaks käivituma, on Saaremaal lähiajal vaktsineeritute ja läbipõdenute koguarv üle 60% ning see annab piirkonnas juba tuntava kaitstuse," seisab pöördumises peaministrile ja haigekassa juhile.   

See omakorda tagab, et eelseisval turismihooajal oleks Saaremaa jätkuvalt külastatav sihtkoht ning meie turismivaldkonna ettevõtjad saaksid oma tegevust jätkata.  

Ettepanekud vaktsineerimise korraldamiseks Saaremaal

1. Saaremaal on ettevõtjate partneriks Kuressaare Haigla SA;

2. ettevõtjad viivad enda töötajate seas läbi küsitluse ja koostavad vaktsiini soovijate kohta nimekirjad;

3. ettevõte järjestab töötajad nakatumise riski aluse järjekorda ja esitab nimekirja Kuressaare Haigla SA-le;

4. Kuressaare Haigla SA tellib vajaliku koguse vaktsiini ja korraldab vaktsineerimise vastavalt võimalustele ja olukorrale.

Allikas: Saaremaa vallavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles