Covidi kiirtestid on tänasest Kuressaares saadaval

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Covid-19 kiirtest.
Covid-19 kiirtest. Foto: Madis Veltman

Auriga keskuse Apotheka apteegist öeldi Saarte Häälele, et Covid-19 kiirtestid peaksid müüki jõudma tänasest.

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma. FOTO: Sander Ilvest
Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma. FOTO: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest

Apotheka apteegid müüvad professionaalseks kasutamiseks nii ninaneelu- kui ka süljeteste. Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma sõnul soovitab amet kasutada ennekõike ninaneeluteste, kuna ükski süljetestidest ei ole hetkel saanud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ega Euroopa Liidu heakskiitu.

Terviseamet rõhutab, et “professionaalseks kasutamiseks” tähendab ikkagi seda, et testi teeb sertifitseeritud tervishoiutöötaja ja tema tõlgendab ka seda tulemust. “Nendele testidele ei ole tehtud seda uuringut, kas inimene ise sellega hakkama saab, kas ta oskab seda tulemust tõlgendada,” ütles Härma rahvusringhäälingule.

Siiski võivad juba lähipäevad tuua apteegilettidele ka koduseks kasutamiseks sobivaks tunnistatud kiirtestid. 

Terviseamet on läbi vaatamas kaht taotlust, need mõlemad on ninaneelutestid. Seni on ka need üksnes professionaalseks kasutamiseks mõeldud.

“Kodus kasutamiseks mõeldud testid on niimoodi läbi mõeldud, et inimesel ei ole seda valesti tõlgendamise ruumi ja ta teab üksüheselt, kuidas ta peab käituma, kui ta seda testi teeb. Nende pakendus muutub näiteks mugavamaks. Igale testile tuleb oma juhend – selge, piltidega, väga üheselt mõistetav, kuidas ikkagi proove võtta,” selgitas Härma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles