Sõrves liigub ringi ilves

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ILVES SÕRVES: Rajakaamerast paistab küll looma udune kujutis, kuid ükski teine elukas peale ilvese see olla ei saa.
ILVES SÕRVES: Rajakaamerast paistab küll looma udune kujutis, kuid ükski teine elukas peale ilvese see olla ei saa. Foto: Erakogu

Taga-Sõrves kitsi murdnud ja rajakaamera pildile jäänud ilves võib täitsa vabalt olla Abrukal pesitsenud loom, kes on paarilise otsinguil Saaremaale jõudnud.

Paar nädalat tagasi avastasid Sõrve Sääre jahiseltsi jahimehed, et keegi on murdnud metskitsi. Ühe kitsekorjuse juurde pandud rajakaameraasse ilmus üsna pea murdja ise – ilves. 

Kohalik jahimees Priit Paomees ütles, et kaamera pilt pole küll teab mis kvaliteetne, kuid ühegi teise loomaga pildile jäänud elukat segamini ajada ei anna. Taga-Sõrves pole tema sõnul enne ilvest nähtud, kuid kindlasti ei tekita see loom seal kellelegi probleeme. “Ilves on looduse normaalne osa, nii peabki olema,” sõnas Paomees. 

Ei Paomees ega ka Abrukal ilvest kaameratega seiranud keskkonnaameti eluslooduse osakonna peaspetsialist Marko Kübarsepp välista ilvese Abrukalt Sõrve tulekut. Kinnitada seda siiski ei saa. 

Saaremaal on ilves haruldane, kuid märtsikuine jooksuaeg paneb nad liikuma ja siis võib ilves läbida pikki vahemaid. 

Marko Kübarsepp ütles, et sellistel talvedel, kus tekib jää, on ilveste päritolu raske kindlaks teha. Nad võivad tulla nii mandrilt kui ka Hiiumaalt või siis Abrukalt. Jääd oli tänavu talvel selleks piisavalt, et loom saanuks üle mere Sõrve tulla. 

Kübarsepa sõnul on Abrukal ka praegu rajakaamerad üleval, kuid sealset ilvest pole ammu näha olnud. Muidu sattus ta pildile paar korda nädalas. Ka Abruka elaniku Riho Leppiku sõnul pole ilvesest viimasel ajal märki olnud. 

“Jooksuaeg, nad liiguvad palju ja veri vemmeldab,” rääkis Marko Kübarsepp, mis võis looma Saaremaale tuua. “Ega tal Abrukal selles osas midagi väga ette võtta pole, kui me nüüd liigikaaslasest või vastassugupoolest räägime,” arutles Kübarsepp. 

Lõplikult saaks tema sõnul ilvese Abrukalt lahkumist kinnitada see, kui ka kuu-poolteist pärast jääminekut pole loom enam rajakaamerasse sattunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles