Õeõppetudengite tööl on hindamatu väärtus

, Kuressaare haigla õendusjuht
Copy
Õde. Foto on illustreeriv.
Õde. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

“Koroona tõttu on ehk kõik hakanud lõpuks aru saama, kui olulised õed ja hooldajad meie meditsiinisüsteemis on,” lausus Kuressaare haigla õendusjuht Piret Sarjas Kadi raadio saates “Keskpäev”. 

“Olgu aeg ja riigikord missugune tahes, õdesid on alati tarvis.” Nii ütles 2019. aasta juunis Saarte Hääle arvamusleheküljel Tallinna tervishoiu kõrgkooli Kuressaare õpperühma koordinaator ja õppejõud Kaja Lempu. Ta ütles väga õigesti – õed ja arstid on olemas iga riigikorra ajal ning alati vajalikud, elanikkonnale kõige lähemal. 

Mul on südamest hea meel, et meil õnnestus 2019. aasta sügisel õeõpperühm avada. Meie tõsiseks üllatuseks oli soovijaid koguni kolm-neli korda rohkem, kui saime vastu võtta. 

Õeõppe algus Saaremaal on olnud ääretult huvitav. See on olnud õppimise ja arenemise aeg ka meile endile. Pidime oma õed koolitama praktikajuhendajateks, et nad oskaksid meie noori kolleege juhendada ja hinnata vastavalt kooli esitatavatele kriteeriumidele ja nõuetele. 

Praeguseks on meie õeõpperühm – küll mitte sada protsenti alustanuist – jõudnud 2. kursuse lõpusirgele. 

Kui vaid mõelda, kuidas ja millistes tingimustes on meie tudengid pidanud õppima! Nad ise on e-õppel, suhtlevad õppejõududega läbi interneti. Sellele vaatamata suudavad ära teha oma arvestused ja eksamid, suudavad käia tööl ja teha praktikat. Ja oma praktikat teevad nad usinasti ja hoolikalt.  

Kohe saab läbi õenduspraktika esimene pool Kuressaare haigla erinevates osakondades. See töö, mis tudengid teevad, on meie haigla jaoks hindamatu väärtusega.

28 tudengist õeõppe nimekirjas on juba pea pooled seotud Kuressaare haiglaga ja Kuressaare haigla palgal. See näitab, et nad on sellest tööst huvitatud, sobivad õeametisse ja tahavad meie majas rakendust saada. 

Kui mõtleme tagasi selle hirmsa 2020. aasta peale, siis ei kujuta ma täna ette, kuidas oleksime Kuressaare haiglas ilma õeõppe tudengiteta hakkama saanud. Oli ju nende algatus tulla vabatahtlikult meie õdedele appi. Kui piltlikult väljenduda, oli see, pea ees, tulle minek. 

Praegu tegutsevad tudengid meie testimisbrigaadides. Töö koroonatestide tegemise telgis toimib haigla juures paljuski tänu meie tudengitele. Väga paljud õeõppetudengid töötasid raskel koroonaajal meie haigla osakondades hooldajatena, kui haigla oma töötajad olid haiged. Nad tulid ja jäid.

Diplomi saab esimene lend Kuressaare õeõppe tudengeid poolteise aasta pärast. Praegusi tulemusi vaadates loodan väga, et järgmise aastanumbri sees suudame Saaremaal avada juba uue õpperühma. Vajadus selle järele igatahes on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles