Fotograaf Timo Anis astus rallikarussellile tagasi

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
EELKÕIGE FOTOGRAAF: Ehkki Timo Anist tuntakse ennekõike rallifotograafina, ei ole ta tahtnud end kunagi piiritleda vaid ühe väikse niši piltnikuna.
EELKÕIGE FOTOGRAAF: Ehkki Timo Anist tuntakse ennekõike rallifotograafina, ei ole ta tahtnud end kunagi piiritleda vaid ühe väikse niši piltnikuna. Foto: Erakogu

Mullune Mehhiko ralli oli saarlasest autospordifotograafi Timo Anise jaoks sajas ja sel hetkel viimane WRC-etapp, mida ta jäädvustas. Toona ei välistanud ta, et jätkab ühel hetkel sealt, kus pooleli jäi, ning seda ta teinud ongi.

Fotograafiasse ja ühtlasi rallimaailma naasmist põhjendas Timo Anis sellega, et vahepealne koroonaaeg tekitas olukorra, kus temalgi oli ühtäkki rohkelt vaba aega. Tema kasutas seda endasse vaatamiseks ja järelemõtlemiseks.

“Seda tehes mõistsin ma, et fotograafia on midagi, mis köidab mind enam kui lihtsalt hobi ja soovin sellega tihedalt seotuks jääda ka tulevikus,” rääkis ta. “Nii otsustasin naasta tegevusala juurde, mis mind südamest köidab.”

Eemal oldud aeg ei olnud tema jaoks teab mis pikk. Kokku jäi Anisel vahele vaid kolm MM-i etappi. “Selles mõttes ei olnud see kaotus, kui seda nii võib nimetada, teab mis suur,” tõdes ta. “Küll aga mõjus see eemalolek vaimule väga värskendavalt ja tundsin ennast naastes suurepäraselt. Olen välja puhanud, täis indu, motivatsiooni ja teotahet.”

Vahepeal tegi fotograaf juhutöid, et arved saaksid makstud ja hing sees püsiks. “Olukord, kus kõik on ühel hetkel üle maailma kinni, on niivõrd unikaalne, et täpset käitumisjuhist selleks kusagilt võtta ei ole,” leidis ta.

“Küll aga on oluline olla kohanemisvõimeline ja vajadusel kiire tegutseja selleks, et ajaga kaasa liikuda ning olla valmis pakkuma uusi teenuseid muutunud ühiskonnas,” selgitas Anis.

Otsuse naasta tegi ta 2020. aasta lõpus ja tagasi tuli ametlikult jaanuari alguses. Esimeseks MM-ralliks oli Monte Carlo.

“Pärast seda olen pildistanud rallisid nii MM-karussellis kui ka Eestis. Lisaks sellele olen aga võtnud vastu ka töid portree ja reklaami valdkonnast.” Ametinimetuse osas on asi tema sõnul lihtne. “Eelkõige olen siiski fotograaf selle sõna laiemas tähenduses. Ei ole tahtnud end kunagi piiritleda vaid ühe väikse niši fotograafina,” kinnitas Timo Anis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles