Nakatumine on kahe nädalaga jõudsalt kahanenud

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Koroonavaktsiin Kuressaares
Koroonavaktsiin Kuressaares Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saare maakonna nakatumiskordaja on kahanenud riigi keskmisest näitajast kolm korda madalamaks, ent reoveeuuring prognoosib nakatumise tõusu. 

1. aprillist alates on Saare maakonnas koroonaviirus diagnoositud 91 inimesel. Kokku on teste tehtud 1435. Kui haiglaravi vajavaid patsiente oli aprilli esimesel päeval kuus, siis eilse seisuga kaks. 

Terviseameti andmeil lisandus eile maakonda neli positiivset koroonatesti tulemust, neist kõik Saaremaa valda. Kolm haigestunut on Kuressaare elanikud. Kokku tehti 97 testi. Neljapäeval, 15. aprillil oli maakonnas kaks uut nakatunut, kellest kumbki ei viibi praegu Saaremaal. Koroonateste tehti kokku 82. 

Viimase seitsme päeva nakatumiskordaja 100 000 elaniku kohta  on Saare maakonnas 91. Eilsest esitatakse maakondade nakatumiskordajaid teistsuguses formaadis, mis vastab uutele põhimõõdikutele. Senise metoodika järgi ehk 14 päeva kohta on see kordaja 224. 1. aprillil oli see 747 ehk üle kolme korra kõrgem.  

Kogu Eestisse lisandus eile 572 positiivset koroonatesti tulemust ning nakatumiskordaja 100 000 elaniku kohta on riigis 269, Saare maakonna vastavast näitajast ligi kolm korda kõrgem. 

Saare maakonnas oli eilehommikuse seisuga koroonaviiruse vastu vaktsineeritud 9593 inimest, neist 3957 mõlema doosiga. Maakonnas on vähemalt üks kord vaktsineeritud 72,3% 80-aastastest ja vanematest inimestest. 70–79-aastaste hulgas on vaktsineerimisega hõlmatus 71,7% ja 60–69-aastaste seas 58,1%. 

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu käesoleva nädala tulemused viitavad viiruse laiemale levikule Saaremaal. Kaardil on Kuressaare tähistatud punase ringiga – see näitab, et milliliitris reovees on rohkem kui 2000 viiruse genoomikoopiat. Veel eelmisel nädalal oli Saaremaa kohal asuva ringi värvus kollane – 100–2000 viiruse genoomikoopiat milliliitris reovees näitas, et viirusekandjate hulk oli Eesti kontekstis mõõdukas.  

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Proovis kajastub viimase ööpäeva jooksul puhastit läbinud reovee keskmine olukord. Uuring annab varast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. 

Foto: Allikas: TERVISEAMET / Graafika: LIINA ÕUN
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles