Sel nädalalõpul saab Kuressaarest tuntuim spordipealinn Eestis

Copy
Foto: Erakogu

Seda põhjusel, et Credit24 võrkpalli Balti meistriliiga finaalturniiril tulevad väljakule liiga neli paremat võistkonda, kelle seast selgitatakse meister. Tuntud võrkpallurid meenutavad eredamaid hetki liiga lähiajaloost.

2016/2017 hooajal ehk esimesel, mil liigat asus toetama Credit24, võitis meistriliiga põnevas finaalis Rakvere Pärnut 3:2. Muide, toonase amatöörklubi Rakvere võitu professionaalse Pärnu võistkonna üle peavad eksperdid üheks üllatuslikumaks liiga ajaloos.

Sellise hinnanguga nõustub ka äsja kodumaad külastanud Rivo Vesik, kes viimased aastad juhendanud Venemaa rannavollekoondist ja aidanud sealse esipaari Oleg Stojanovski – Vjatšeslav Krassilnikovi 2019. aastal maailmameistriteks: „Kindlasti oli toonane finaal aastate suurim üllatus. Urmas Tali juhendamisel tuli Rakvere nii poolfinaalis kui ka finaalis seejuures kaotusseisust välja.“

Saaremaa Võrkpalliklubi võitis oma esimesel tegutsemisaastal ehk 2017/2018 hooajal võitis finaalis Pärnut skooriga 3:2. 2018/2019 krooniti Saaremaa ja Tartu finaalis 3:2 tulemusega võitjaks ülikoolilinn. Eelmisel kevadel jäi eriolukorra tõttu finaalturniir pidamata.

Tipud tagasi Eestis

Vesik peab eesootavat finaali viimaste aastate põnevaimaks. „Eesti võrkpalli tase on läinud üles ja Credit24 meistriliiga tase samuti. Ilmselt just COVID-i tõttu, sest väga paljud meie enda tugevad mängijad on tulnud selleks hooajaks Eestisse mängima ja oleme turniiril näinud juba väga põnevaid kohtumisi,“ ütleb Vesik.

„Tase on tõesti kõrge ja lätlased lisavad väga palju juurde, sest neil on kaks väga head võistkonda – Jekabpilsi Luši ja Riia Tehnikaülikool. Nad sattusid küll veerandfinaalis omavahel kokku, aga Jekabpils jõudis poolfinaali välja,“ sõnab tuntud rannavõrkpallur.

Viimasel viiel aastal, mil Credit24 liiga peasponsor olnud, on läinud võit eestlastele. „Lätlased on pidevalt olnud piiri peal oma võistkondadega ja ootaks sealt tõusu. Usun, et lätlased tulevad näljasena peale,“ lisab Vesik. Tõsi, medalimängude favoriitideks peetakse ikkagi kolme finaalturniirile jõudnud Eesti klubi ehk Tallinna Selverit, Tartut ja Saaremaad.

Liiga suursponsori,  Credit24 esindaja Annika Parm nendib, et võrkpallist on kujunenud Eestimaa inimeste armastatum spordiala teiste pallimängude kõrval. „Väga hea meel on näha, kuidas aastate jooksul on võrkpalli tase tõusnud ja suur roll on selles kindlasti meie rahvuskoondisel, kes on oma mängudega pakkunud spordisõpradele suurepäraseid hetki,“ ütles Parm. „Ühelt poolt on möödunud aasta olnud väga suur väljakutse sportlastele, aga samas on see koju toonud mitmed nimekad võrkpallurid, kes koduses meistriliigas saanud oma kogemusi ja oskuseid kasutada. Kindlasti on Saaremaal oodata väga põnevaid ning närvesöövaid hetki.“

Tänapäevane, oskuslik ja teadlik võrkpall

Üks tippvõrkpalluritest, kes sel hooajal Tallinn Selveri võrkpalliklubis mängib, on Renee Teppan. „Tase on täna Eestis etem kui mõnel varasemal aastal. Mõned mängijad on erinevatel põhjustel koju tulnud, samas, kui teised, juba kogenud ja veidi vanemad mängumehed eelistavadki just siin olla. Eestis on tekkinud teatud treenerid, kes mõistavad väga edukalt võrkpallimängu laiemalt. Sellest tulenevalt mängivad võistkonnad tänapäevast, oskuslikku ja teadlikku võrkpalli,  mis tõstab taset ning vastaste jaoks asja lihtsamaks ei tee,“ kirjeldab Teppan koduse Balti liiga hetkeseisu.

Kohalikus liigas saavad Teppani sõnul just noored oma võimaluse ja tuule tiibadesse: „Tavapärane on see, et nad pääsevad suvel koondisesse, justkui jala ukse vahele ja sealt edasi mõnda välismaa klubisse. Selline mudel on aastate jooksul toiminud ja nii suunduvadki noored parematele jahimaadele.“

Domineerijad vahetunud

Siinse liiga teeb kindlasti põnevaks asjaolu, et tiimidel pole finantse osta 8-9 valmis mängumeest. Kogenud põhimeeste kõrval tuleb seega kanda suurtes mängudes võtmerolli ka andekatel noortel, kes saavad varakult kõvasti karastust. „Kõikides võistkondades on omajagu noori, kes ei suuda terve hooaja vältel teatud taset hoida. See lisab mängudesse põnevusfaktorit. Kunagi ei tea, mis ees ootab,“ arutleb Teppan.  „Üks  on see, kuidas trennis läheb ja teine, mis mängul välja tuleb. Igav kindlasti pole. Tegemist on küll ja veel. Ükski võistkond pole terve hooaja vältel domineerinud, mis muudab finaalturniiri põnevaks,“ arutleb tippvõrkpallur.

Enda hooajale tagasi vaadates tunneb Teppan suurimat heameelt selle üle, et mängumehe tervis on oluliselt paranenud ja on põhjust optimismiks: „See oli üks endale seatud eesmärkidest, et remontida tervist. Samas ei tulnud ma kindlasti kaotama. Hooaja algus oli raske, aga päris kiiresti saime jalad alla. Karikavõit enne jõule oli rõõmus sündmus.“

Mentori rollis

Ühte konkreetset momenti meistriliigast on Teppanil raske välja tuua. Professionaalses mõttes on hooaeg olnud huvitav, ent samas väsitav ja raske.  Seda just nooremaid mängumehi silmas pidades, kellele Teppan mentoriks on olnud.

„Meie kui rohkem kogenud mängijate ülesanne on ka noortele tähelepanu pöörata. Oleks raiskamine, kui tuled koondises üle 100 mängu teinud sportlasena välismaalt koju mängima, teed kohtumise ära ja lähed õhtul koju. See ei täida suurt eesmärki. Rohkem kogenud võrkpallurina on sul kohustus ja vastutus nooremaid aidata,“ arutleb Renee oma rolli üle toetada teisi võistkonnakaaslasi, kes oma karjääri alguses.

Samas tunnistab ta ise, et nooremana oli ta ka ise kärsitu ega võtnud endale antud soovitusi ja õpetussõnu alati tõena. „Loomulikult olen vigu teinud, aga usun, et sellest saadakse aru. Varem saime alati pistuleid, aga täna tuleb negatiivset tagasisidet anda läbi positiivsema prisma. Vanakooli meetod oli selline kärts ja mürts, nüüd seletatakse rohkem asju lahti. Kindlasti ei tohi ka nii olla, et teed pai ja kiidad, kui tegelikult kiituseks põhjust pole. Sellise tagasiside andmine on spordis täppistöö,“ usub Teppan.

Võitja ennustus

Nädalavahetusel toimuva Credit24 Balti liiga finaalturniiri ootuses ütleb Teppan, et üliraske on ennustada võitjat, sest nagu varem öeldud, ei ole ükski neljast finalistist terve hooaja vältel domineerinud. Kõigil on olnud paremaid ja halvemaid aegu. Eesti karikavõitjaks krooniti detsembris Selver, Eesti meistriks aga paar nädalat tagasi Tartu.

„Hooaja lõpp on käes. Veerandfinaalid näitasid, et astusime Tartuga sama reha otsa ja tahtsime kergelt läbi tulla, piltlikult öeldes tasuta Saaremaale minna. Kõik tahavad võidumõtetega mängima minna,“ kinnitab Teppan ja lisab:  „Ma usun, et meie poolfinaal saab olema tulisem ja kindlasti mängib Saaremaa finaalis. Meie poolfinaali võitluslik mäng annab ehk eelise finaaliks. Korra oled justkui läbi tule tulnud, mis valmistab järgmiseks lahinguks ette. See ei tähenda, et Saaremaad ootab kerge jalutuskäik finaali, aga kaldun arvama, et meie poolfinaalist tuleb turniiri võitja.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles