Merelise teo laureaate seekord koguni kuus

Aare Laine
Copy
TRADITSIOON ON ELUJÕUS: 12 aastat tagasi Salava seltsi algatatud traditsioon on elujõus. Seekord pälvis tunnustuse mootorpurjeka Admiral Bellingshausen Antarktika retk. Seltsi juhil Urve Vakkeril õnnestus Roomassaares alusega põgusalt tutvuda.
TRADITSIOON ON ELUJÕUS: 12 aastat tagasi Salava seltsi algatatud traditsioon on elujõus. Seekord pälvis tunnustuse mootorpurjeka Admiral Bellingshausen Antarktika retk. Seltsi juhil Urve Vakkeril õnnestus Roomassaares alusega põgusalt tutvuda. Foto: Leo Filippov

Kunagi varem pole merekultuuriseltsi Salava juht Urve Vakker ja Saaremaa merekultuuri seltsi esimees Rein Sepp aasta merelise teo väljakuulutamisel tunnustanud nii paljusid inimesi kui seekord.

“Pidime kokku saama 5. detsembril. See jäi pandeemia tõttu ära. Tookord ei osanud me aga arvata, et saame maikuus lausa laeva juures oma tseremoonia läbi viia,” ütles Salava eestvedaja Urve Vakker.

2020. aasta mereliseks teoks kuulutati eestlaste ekspeditsioon Antarktikasse mootorpurjekal Admiral Bellingshausen.

Urve Vakker märkis sedagi, et 18 aastat tagasi, admiral Bellingshauseni 225. sünniaastapäeval, vahetanud ta mõtteid Antarktika uurijate Enn Kreemi ja Enn Kaubiga. Arutelu käigus jõuti järeldusele, et eestlased võiksid taas tee Antarktikasse ette võtta.

Urve Vakkerilt ja Rein Sepalt käisid traditsioonilist autasu, miniatuurset klaasist purjekat vastu võtmas ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli, kaptenid Indrek Kivi ja Meelis Saarlaid. Kolm meenet läkitati teele kapten Indrek Lepale, junga Julius Tarandile ja meremuuseumi direktorile Urmas Dresenile.

Väärt meenele lisaks andis Urve Vakker Admiral Bellingshauseni laevaperele meremuuseumisse viimiseks kaasa unikaalse eksponaadi – Eesti ühe ilusaima purjelaeva Tormilind puidust ressi ehk teisisõnu selle laeva poolmudeli.

Meeskonna kaptenina asus laupäeval pärast pidulikku tseremooniat mootorpurjekaga Tallinna poole teele Saaremaa merispordiseltsi kommodoor Priit Kuusk.

Ta rõhutas avasõnavõtus, et tänavune purjetamishooaeg on seltsi jaoks eriline, kuna uue hooaja avab Admiral Bellingshausen, sõites sadamast väljudes piltlikult öeldes meretee purjekate jaoks lahti.

Juba eelseisval laupäeval heiskavad merispordiseltsi purjetajad purjed maikuu esimeseks võistluseks.

Priit Kuusk võttis kapten Indrek Kivilt vastu Antarktika retke kaasa teinud Saaremaa merispordiseltsi lipu. “Lehvigu see uhkelt ka Arktikas,” ütles kapten Kivi.

Laupäeval Nasvalt teed alustanud ja Roomassaares peatunud mootorpurjeka meeskonnas on Priit Kuusk praegu ainus saarlane.

Arktika ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli rõhutas, et eks ole ikka nii olnud, et eestlaste tähtsad meresõidud on Saaremaalt alguse saanud. Nii ka seekord. Veel toonitas Pruuli, et täpne marsruut on veel teadmata. See sõltub sellest, millised reeglid mereriigid praegust olukord arvestades kehtestavad.

Aplausi saatel saadeti alus teele. Samal ajal kostus laevast lugu “Aurik Viljandist”.

“Päev, mis läheb meresõidu ajalukku,” toonitas lahkuvale laevale kailt lehvitades merekultuuriseltsi staažikas liige kuressaarlane Ülo Roos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles