Sõeluuringul osalemisel on oluline regulaarsus

, tervisekassa avalike suhete ja tervise edenduse osakonna spetsialist
Copy
Vähi sõeluuring
Vähi sõeluuring Foto: Shutterstock

Rinnavähk on Eesti naiste seas kõige levinum vähivorm ja esmase vähidiagnoosi saab ligi 800 naist aastas. Pooled rinnavähi juhtudest avastatakse juba kaugelearenenud staadiumis, mis näitab, et sõeluuringule kas ei jõuta õigel ajal või ei käida seal üldse,” kirjutab tervisekassa terviseedenduse spetsialist Ave Jüriöö. “Enda regulaarne kontrollimine on aga väike ja olematu vaev võimalike hooletusest tulenevate tagajärgede kõrval.

“Ida-Tallinna keskhaigla rinnakabineti naistearsti Gabor Szirko ja tervisekassa esmatasandi teenuste peaspetsialisti Made Bambuse sõnul on regulaarselt sõeluuringus osalemine oluline just tervetel naistel.

Sõeluuringul osalemisel on tähtis, et uuringul käidaks just ettenähtud ajavahemiku tagant. Nii on võimalik kätte saada alles väikesed haiguskolded ning alustada raviga varakult. Hea nipp, mida naised võiksid meeles pidada, on selline: kui oled sündinud paarisarvuga aastal, siis on sinu uuringu aasta samuti paarisarv. Kui aga sündisid paaritu arvuga aastal, siis on ka uuringu aasta paaritu arv. 2021. aastal ongi rinnavähi sõeluuringule oodatud naised, kel paaritu sünniaasta: 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 ja 1971. Käesolevast aastast tasub tervisekassa ka ravikindlustamata inimeste sõeluuringute eest.

Gabor Szirko hinnangul on tasuta sõeluuringud haruldane privileeg, mida tuleks kindlasti ära kasutada.

Uuringul osalemiseks ei ole aga vaja jääda kutset ootama! Kui kuulud sõeluuringu sihtrühma, siis broneeri aeg kohe! Saatekiri sõeluuringule on leitav juba aasta algusest patsiendiportaalis www.digilugu.ee → Terviseandmed → Saatekirjad.

Sõeluuringuid tegevate tervishoiuasutuste kontaktid leiad nii saatekirjalt, tervisekassa kodulehelt kui ka veebilehelt www.soeluuring.ee. Rinnavähi sõeluuringul on võimalik osaleda ka mööda Eestit sõitvates mammograafiabussides.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles