Saaremaa mägralinn kaamerasilma ees

Copy
Mäger.
Mäger. Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images/Scanpix

“Tänavu on mägrakaamera üles seatud Lääne-Saaremaale Koimla kanti. Veel pole teada, mitu mäkra pesasügavustes end peidab, kuid küllap nad peagi end näitavad,” kirjutab zooloog ja loodusfotograaf Tiit Hunt Riigimetsa Majandamise Keskuse loodusblogis.

Tiit Hunt.
Tiit Hunt. Foto: wikipeedia

Aprilli teises pooles sai Saaremaal taas üles seatud mägrakaamera, et vaadata, kuidas Saaremaa mäkradel sel kevadel-suvel läheb.

Mägramaja asub metsade keskel lagendikul, kus on ammustel aegadel olnud talukoht. Seitsme uruavaga käigud on kaevatud paarikümnemeetrise läbimõõduga mullakünkasse.

Ohtralt sisse ja välja tassitud pesamaterjali järgi otsustades võib arvata, et selles künkas on mägrapere oma talve veetnud ja taliuinakut pidanud.

See piirkond on mäkrade tegevuse jälgimiseks põnev sellepoolest, et siinsamas lähedal, umbes 100 meetri kaugusel jämedate kuuskedega metsas on teine väga vana mägralinn. Sealses liivapinnases on ligikaudu kolmkümmend uruava, millest nelja-viie urusuudme ees paistis värskelt väljakaabitud liiva ja mägra käpajälgi, kuid kuskil urgude ümbruses ei paistnud heina-samblasegust pesamaterjali. See viitab sellele, et mägrad neis urgudes talve ei veetnud.

Varasematel aastatel, kui jälgisime kaamera vahendusel mäkrade elu Saaremaal, siis igal kevadel, mai teises pooles, kadusid loomad teadmata suunas – nagu vits vette.

Miks nad aga üldse kuhugi lähevad? Ehk on see üks võimalik abinõu, kuidas pesas talvel jõudsalt siginenud parasiitidest lahti saada ja sügise hakul naasta parasiidipuhtasse pesakambrisse.

Ette rutates ja tegevusjälgede järgi otsustades tundubki, et nendes kahes mägralinnas toimetab üks mägrapere, kes oli kaamera eest paistvas mullakünka-pesas talvel ja on nüüd hakanud naaberlinnakut suvekoduks kohendama. Hästitallatud mägrarajad kahe urusüsteemi vahel paistavad selgelt silma.

Veel ei tea, mitu mäkra siin üldse toimetab ja kas on sellel kevadel ka pojad pesas. Siiani ei ole loomad kaamera ette sattunud, aga küllap me neid varsti näeme. Vaiksetel hommikutundidel rõkkab siin külluslik linnulaul ka siis, kui mäkrasid pole parasjagu kohal.

Kuna selles mägralinnas, mille juures praegu mägrakaamera üles seatud on, kuigi palju toimetamist märgata pole, arvan, et põhiliselt toimetavad mägrad praegu teises, saja meetri kaugusel asuvas mägralinnas.

Seega tõstame kaamera üsna pea hoopis sinna. Huvilised saavad mägralinnakul silma peal hoida SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles