MAAILM Bundesveer – maailma kõige pikajuukselisem armee

Urmas Kiil
Copy
KATSETUS: Mis tunne on kanda sõjaväekiivrit, kui selle all on kohevad juuksed ja juuksevõrk. Seda proovis 40 aastat tagasi üks Saksamaa reservväelane, laenates selleks oma naiselt paruka ja juuksevõrgu.
KATSETUS: Mis tunne on kanda sõjaväekiivrit, kui selle all on kohevad juuksed ja juuksevõrk. Seda proovis 40 aastat tagasi üks Saksamaa reservväelane, laenates selleks oma naiselt paruka ja juuksevõrgu. Foto: welt.de

Ajaleht Die Welt kirjutab, et 1970. aastate alguses olid igal neljandal Lääne-Saksamaa armee sõduril pikad juuksed. Seetõttu andis toonane kaitseminister Helmut Schmidt korralduse osta armeele sada tuhat juuksevõrku.

"1960. aastate keskpaigast alates kandis üha enam bundesveeri sõdureid pikki juukseid. See oli aga vastuolus sõjaväe traditsioonidega. Näiteks 1967. aastast kehtima hakanud sõjaväemäärustik keelas karmilt Lääne-Saksamaa sõduritel kanda õlgadeni ulatuvaid juukseid või siis soengut, mis meenutab naiste soenguid," kirjutab ajakirjanik Sven Felix Kellerhoff.

Järgmise nelja aasta jooksul kasvas aga pikajuukseliste sõdurivormi kandvate noormeeste arv sedavõrd suureks, et valitsusel tuli midagi ette võtta. Nii andiski kaitseminister Helmut Schmidt 1971. aasta 8. veebruaril välja korralduse, mis asendas 1967. aasta sõjaväemäärustiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles