MAA ELU Saaremaal hakkas pihta karjatamishooaeg

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
LÕPUKS OMETI: Mullutus tormas neljapäeva õhtupoolikul karjamaale suve veetma kärutäis veiseid.
LÕPUKS OMETI: Mullutus tormas neljapäeva õhtupoolikul karjamaale suve veetma kärutäis veiseid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaal algas karjatamisperiood sel aastal tavalisest varem, kui esimesed lihaveised viidi karjamaale juba aprilli lõpus.

Audla OÜ juhatuse liige Kaido Kaasik ütles, et nemad hakkasid lihaveiseid karjamaadele vedama mai esimestel päevadel, tavaliselt algab karjatusperiood sealkandis mai keskel. Nähtavasti mõjus aprillikuu soojus rohukasvule hästi ja selleks, et parajat rohukasvu mitte maha magada, tuligi esimesed loomad ebaharilikult vara karjamaadele saata. Audla OÜ kasutab portsjonkarjatamist, kus kari liigub ühest koplist teise ja õige ajastus määrab väga palju.

Värske proteiinirikas rohi ja väljasviibimine annab loomadele hea tervise ja soodustab kasvu paremini kui laudaelu. Kulud allapanule ja söödale vähenevad, märkis Kaasik. “Väljas karjamaal on ikka looma kõige odavam pidada,” sõnas ta. Õige kasulik oleks looma aastaringi väljas pidada, ent paraku meie kliima seda lõpuni ei võimalda. Talvetingimustes on loomade suremus laudas oluliselt väiksem, näitab kogemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles