Kvoodimüük ja toetused suurendasid soojafirma kasumit

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
AS Kuressaare Soojus juhatuse liige Paul Leemet.
AS Kuressaare Soojus juhatuse liige Paul Leemet. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuigi soe ilm ja odavam elekter kärpisid Kuressaare Soojuse mulluseid tulusid, aitasid suuremad toetused ja tavapärasest suuremas mahus kasvuhoonegaaside lubade müük soojafirma kasumit poole võrra kasvatada.

Kuressaare Soojuse müügitulu oli 2020. aastal 4 232 465 eurot ehk 3,7% vähem kui 2019. aastal. Müügitulust 67,6% moodustas soojusenergia müük Saare maakonnas, 18,3% elektrienergia müük koos taastuvenergia toetusega ning 14,1% muude teenuste ja kauba müük.

Võrreldes 2019. aastaga langes nii Kuressaare Soojuse toodetud soojusenergia kui ka elektrienergia müügitulu. Esimene soojema ilma tõttu jaanuaris, veebruaris ja novembris, samuti koroonaviirusest tingitud soojusenergia tarbimise vähenemise pärast lasteasutustes, kultuuri- ja meelelahutusasutustes ja hotellides märtsis ja aprillis. Elektrimüügi tulud olid väiksemad elektri madalama börsihinna tõttu.

Ometi kujunes ettevõtte puhaskasumiks 519 654 eurot ehk 51% rohkem kui aasta varem. Kuressaare Soojuse juhatuse liige Paul Leemet selgitas, et kasuminumbrit kergitasid möödunud aastal SA Keskkonnainvesteeringute Keskuselt saadud investeeringutoetused, mis olid kolm korda suuremad kui aasta varem – 358 527 eurot võrreldes 116 215 euroga 2019. aastal. Lisaks müüs ettevõte 18 000 tonni kasvuhoonegaaside lubasid, aasta varem 13 000 tonni.

“Lubade hind oli eelmisel aastal pisut parem, aga edaspidi nende müügist enam nii palju tulu ei saa, kuna neid eraldatakse iga aastaga aina vähem,” ütles Leemet. “Toetuste pool jääb siiski alles, kuna me teeme investeeringuid ja saame neile ka toetusi taotleda,” lisas ta.

Ettevõtte selle aasta investeeringute rahaline plaan on 1,5 miljonit eurot, millest toetusega finantseeritavad investeeringud moodustavad umbes 400 000. Suuremate töödena mainis Leemet soojustorustiku rekonstrueerimist Kuressaares Körberi tänaval, mis tänaseks on peaaegu lõpetatud, ees ootavad tööd Torni ja Tehnika tänaval.

Väljaspool Kuressaaret on kavas rekonstrueerida Kärla aleviku soojustorustik, milleks taotleti toetust SA Keskkonnainvesteeringute Keskuselt, kes on andnud ka positiivse vastuse. Samuti alustatakse ettevalmistustega Kalevi tänava katlamaja vanima katla – hakkpuiduga köetava katla DKVR asendamiseks uue hakkpuidukatlaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles