Riik lubab Kapra küla purunenud teetruubi lõpuks korda teha

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
KATKISE TRUUBI eest hoiatav märk ei muuda iseenesest midagi paremaks.
KATKISE TRUUBI eest hoiatav märk ei muuda iseenesest midagi paremaks. Foto: Gunnar Siiner / Saarte Hääl

Ligemale kaks aastat pole maa-amet suutnud ära parandada Kapra külas asuvat truupi, mille sees haigutab Kuke peakraavi kohal ruutmeetri-suurune auk.

Laimjala teenuskeskuse juhataja Vilmar Rei ütles, et maa-amet lubas truubi korda teha niipea, kui selleks eelarves raha tekib, aga siiani pole tehtud midagi. Truupi kasutavad põhiliselt Koigi raba külastajad ja kohalik põllumajandustootja, kes karjatab piirkonnas loomi ja varub sealt sööta. Nädal tagasi kerkis katkine truup taas päevakorda seoses söödavarumise algusega. Rasketehnikaga katkist truupi ületada ei saa. Traktorid peavad sõitma ringiga ja kohati palju kehvemates teeoludes.

Teetruup.
Teetruup. Foto: Gunnar Siiner / Saarte Hääl
Kaido Kaasik
Kaido Kaasik Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Audla OÜ juhatuse liige Kaido Kaasik ütles, et ettevõte maksab riigile maa renditasu, aga maade majandamine on katkise truubi tõttu häiritud. “Auto või traktoriga me ei riski sinna peale minna, sealt võib masinaga läbi vajuda.”

Riik on pannud katkise truubi juurde hoiatava märgi, mis Kaasiku sõnul ei muuda iseenesest midagi paremaks. “See on koomiline, kuidas riik ei saa ühte väikest asja juba mitu aastat korda teha, ja siis me räägime maaelu arendamisest,” oli Audla OÜ juhatuse liige nõutu. Paar tuhat eurot maksev remont ei ole Kaasiku sõnul asi, millega peaks nii pikalt tegelema, see tuleks lihtsalt ära teha.

Teenuskeskuse juhi Rei sõnul paistab katkise truubi lugu nadi seetõttu, et Saaremaa vald tegi eelmisel aastal külatee kuni truubini korda. “Tegime teeääred võsast puhtaks ja tee sai uue kruuskatte,” rääkis Rei.

Vallal pole õigust riigimaal toimetada, seetõttu on truup puutumata ja liikumine tõkestatud. Truubi kordategemine ei maksa palju. “Imelik, et seda raha ei leita,” sõnas Rei.

Maa-ameti riigimaa haldamise osakonna juhataja Tiina Vooro ütles, et maa-amet on teetruubi parandamise vajalikkusest teadlik, paraku ei olnud eelmistel aastatel sellisteks töödeks piisavalt eelarvelisi vahendeid. Sel aastal on maa-ametil veidi raha ka hädavajalikeks maaparandustöödeks ja plaanis on korraldada juunikuus hange ka Kopra maaüksusel asuva teetruubi korrastustööde tellimiseks. “Loodame, et esitatavad pakkumised ei ületa meie rahalisi vahendeid ja saame juba sel aastal tellida nii ehitusprojekti kui ka ehitustööd,” lausus Vooro. “Kui pakkumised kujunevad aga väga kalliks, siis tellime sel aastal ainult projekti ja ehitustööd jäävad järgmisse aastasse.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles