Ajaleht Meie Maa müüs võlgade tasumiseks maha toimetuse- ja trükikojamaja

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Komandandi 1 kinnistu - Meie Maa toimetuse- ja trükikojamaja.
Komandandi 1 kinnistu - Meie Maa toimetuse- ja trükikojamaja. Foto: Liina Õun

Ettevõtja Mart Maastik ostis oma firmaga Kamm Ettevõtmiste OÜ Kuressaare kesklinnas asuva Komandandi 1 kinnistu, kus asuvad Meie Maa toimetus ja Saarte Trükikoda.

Varem Meie Maad väljaandvale osaühingule Saaremaa Raadio kuulunud kinnisvara omanikuvahetus tuli kinnistusregistris avalikuks selle nädala alguses, notaris sõlmiti tehing 3. juunil.

Saaremaa Raadio oli kinnistu müügil sundseisus, sest 31. mail esitas maksu- ja tolliamet kohtu kaudu avalduse keelumärke seadmiseks Komandandi 1 kinnisasja käsutamise keelamiseks. Põhjus see, et Saaremaa Raadio ei suutnud püsida maksegraafikus enam kui 84 000-eurose riigimaksuvõla tasumisega.

Kohe pärast müügitehingu toimumist maksuvõlg tasuti ja kohus kustutas keelumärke. Paraku tekkis firmal 10. juunil taas 9434 euro suurune riigimaksuvõlg.

Saaremaa Raadio riigimaksude võlgnevus kasvas enam kui 60 000-euroseks juba vähemalt pool aastat tagasi. Jaanuaris lepiti ettevõttega kokku maksegraafik, millest firma kuni 28. maini osaliselt ka kinni pidas.

Meie Maa omanikfirma Saaremaa Raadio kinnisvara müümine tekitab mitmeid küsimusi. Kas toimetus ja trükikoda jätkavad tegutsemist samas kohas uuele omanikule üüri makstes või kolitakse mujale? Kas rahasüst on piisav, et pikemat aega kehvas majanduslikus seisus ettevõtet vee peal hoida ja kui kaua? Millised on uue omaniku plaanid kinnistuga?

Kamm Ettevõtmiste OÜ omanik ja juhatuse liige Mart Maastik ütles, et ei saa vastavalt kokkuleppele müüjaga tehingut kommenteerida ja palus küsida Saaremaa Raadio OÜ juhatuse liikmelt Priit Raunistelt.

Priit Rauniste sõnul ei saa ta tehingut sisuliselt kuidagi selgitada.

Ajalehe väljaandmise rahastamiseks müüs Saaremaa Raadio omanik Arne Pagil aasta tagasi ettevõtja Märt Vooglaiu firmale Kuressaares Kohtu 2 asuva kinnisvara, kus varem asus Laura majutuskoht. Samuti loobus ta aasta eest samal põhjusel osaliselt oma isiklikust kinnisvarast Sõrves.

Saaremaa Raadiole kuulub ka tööstushoone Kuressaares Talli tn 10, mis on pikemat aega avalikult müügil. Selle kinnistu peale on aasta eest seatud 80 000 euro suurune hüpoteek Meie Maale trükiteenust pakkuva AS-i Printall kasuks. Kui ajalehe trükkimise eest tekib võlgnevus, on Printallil õigus nõuda kinnistu müüki.

Saaremaa Raadio ostis Komandandi 1 kinnistu 1997. aasta juunis 1,5 miljoni kroonise alghinnaga Kuressaare linnavalitsuselt. Seejärel oli sealt sunnitud välja kolima toonase Oma Saare toimetus ja asemele asus Meie Maa, kes varem tegutses Kuressaare postimajas. Saarte Trükikoja põhitegevus on esmaspäevase Meie Maa ja Hiiumaal ilmuva Hiiu Lehe trükkimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles