Kooli vana mööbel leidis koha Sõrve sääre muuseumis

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
MUUSEUMIKAPID: Ainar Unus monteeris eile SÜG-is maha kappe, mis saavad uue elu Sõrve loodusmuuseumis.
MUUSEUMIKAPID: Ainar Unus monteeris eile SÜG-is maha kappe, mis saavad uue elu Sõrve loodusmuuseumis. Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

Saaremaa ühisgümnaasiumi remondi tõttu kirbuturule jõudnud mööblit jagus nii erinevatele vallaasutustele kui ka näiteks Sõrve loodusmuuseumile.

Vähemalt osa Saaremaa ühisgümnaasiumi mööblist leidis eile endale uued omanikud, kuid osa rändab ka prügimäele. Lisaks mööblile said huvilised kaasa haarata ka kirjandusklassikat – koolimaja koridoris aknalaual ootas mitu köidet “Tõde ja õigust”.

Koos Ainar Unusega SÜG-i koridorides olnud klaasist vitriinkappe maha monteerinud Mati Martinsoni sõnul sobivad kapid Sõrve loodusmuuseumisse hästi. SÜG-i kirbukal ei olnud asjadel määratud hinda ning igaüks võis väljavalitud kauba eest teha annetuse vastavalt oma soovile. Loodusmehed annetasid 50 eurot ja võtsid kaasa neli kappi. Martinson ütles, et poest ei jõuaks nad selliseid kappe endale eales osta. Et aga tegijal ikka juhtub, siis oli koolimaja I korruse põrand ühel hetkel kilde täis, ukseklaas libises Mati Martinsonil lihtsalt käest. Õnneks kappidest puudust polnud.

Teenekas bioloogiaõpetaja Inge Vahter tõi kappidesse Sõrve meestele ka kaasavara – igasugu seemneid ja puukoorenäidiseid. Pensionile suunduv õpetaja ütles, et tal pole aastatega kogunenud õppematerjali tõesti kuhugi panna. “Suur osa on juba prügikastis,” tunnistas Vahter.

Koolist lahkub ka Inge Vahter ise. “Aitab küll, on aeg pensionile minna,” ütles õpetaja, kelle käe alt on sirgunud kümneid vabariigis endale nime teinud noori loodushuvilisi. Ta lisas, et ehk ta siiski jätkab uurimistööde juhendamisega, kuid tunde ta enam andma ei hakka.

Vahteri sõnul on tunne ikkagi väga kurb. “Vaatad ringi ja tühjus on sees,” nentis ta.

SÜG-i haldusjuhi Aado Haandi sõnul võinuks osavõtt kirbukast veelgi aktiivsem olla. “Selge on see, et me peame maja tühjaks saama,” lausus Haandi. Küsimusele, kas allesjäänud mööbel leiab tee prügilasse, vastas Haandi, et ka see on tõesti võimalus maja tühjendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles