Saare naised, tulge rinnauuringule!

Copy
Mammograafiabuss
Mammograafiabuss Foto: SA Viljandi Haigla, Eesti Vähiliit

“Eesti Vähiliidu mammograafiabuss, millega opereerib Viljandi haigla, saabub juba sel nädalal Saaremaale, peatudes 8.-9. juulini Leisis, COOP-i kaupluse parklas,” kirjutab MTÜ Saaremaa Vähiühing juhatuse liige Meeli Lauk. “Saaremaa naiste jaoks on see suurepärane võimalus rinnauuringul osaleda.”

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Vähiliidu uuringubussi reisid Saaremaale saavad teoks koostöös Kuressaare haigla, Saaremaa vähiühingu ja Saaremaa tarbijate ühistuga.

Tänavu kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 ja 1971.

Käesolev aasta tõi rinnavähi sõeluuringus kaasa olulise muudatuse, nimelt on uuringutele oodatud ka kõik ravikindlustamata naised, kes kuuluvad 2021. aasta sihtrühma.

Seega, kui olete sündinud just nimetatud aastail, siis võite julgesti uuringule tulla ka kutset ootamata, kutse on ju mõeldud meeldetuletuseks, et uuringus osaleksite.

Uuringu läbiviimiseks koos dokumentide vormistamisega kulub aega umbes 15–20 minutit. Mammograafiline uuring võib põhjustada ebamugavustunnet, kuid mitte valu.

Meil on palve – palun registreerige end uuringule telefonil 600 3155, siis ei pea te tarbetult järjekorras seisma.

Uuringule pääseb ka arsti saatekirjaga, samuti ka tasuliselt – keegi ei jää abita. Uuringule minemise päeval ärge palun kasutage deodoranti, kehapuudrit ega kehakreemi, sest need võivad mõjutada röntgenipildi kvaliteeti.

Uuringu läbiviimiseks koos dokumentide vormistamisega kulub aega umbes 15–20 minutit. Uuringu jaoks tuleb lahti riietada ülakeha. Kummastki rinnanäärmest tehakse kaks erisuunalist ülesvõtet. See võib põhjustada ebamugavustunnet, kuid mitte valu.

Mammograafilise uuringu vastuse saate kokkulepitud viisil: kas e-postiga või kirja teel. Kui mammogramm näitab muutusi rinnanäärmekoes, kutsutakse teid täiendavatele uuringutele.

Tagasikutsututele tehakse täiendavaid mammograafilisi ülesvõtteid ning vajadusel uuritakse rinda ultraheliga või võetakse koeproov.

Juhime teie tähelepanu, et tagasikutsumine täiendavatele uuringutele ei tähenda rinnavähi diagnoosi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles