Kaks kõrget torni Kihelkonnal

Saarte Hääl
Copy
KIRIKUÕPETAJA JA TORNIKUKK: Rene Reinsoo eestvedamisel toodi kiriku
tornikukk oktoobri lõpul maapinnale.
KIRIKUÕPETAJA JA TORNIKUKK: Rene Reinsoo eestvedamisel toodi kiriku tornikukk oktoobri lõpul maapinnale. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sel pühapäeval peab Kihelkonna kirikus jutluse ning pühitseb restaureeritud kirikutorni EELK peapiiskop Urmas Viilma. Kontserdiga astub aga üles Kihelkonnalt pärit ooperilaulja Ain Anger.

Koguduse õpetaja Rene Reinsoo sõnul on eelolev pühapäev Kihelkonna rahva jaoks tõeline pidu. Tema sõnul võib lisaks uuenduskuuri läbinud kirikutorni imetlemisele näha ning ka kuulda Eesti ja maailma muusikataeva üht säravamat tornitippu Ain Angerit.

"Ain Anger oli lahkesti nõus sel pidupäeval oma lapsepõlve kodukirikus jumalateenistusel mitu laulu laulma," ütles Reinsoo.

25 minuti pikkuse muusikalise osaga kontsert-jumalateenistus algab kell 11. Ain Angerit saadavad Piret Aidulo orelil ja Aare Tammesalu tšellol.

"Ilusa ilma korral tuleme pärast jumalateenistust õue ja peapiiskop Urmas Viilma pühitseb torni õues," rääkis Reinsoo. "Saame veidi ringi vaadata ja ehk ka mõnd väikest suupistet maitsta."

Seejärel annab restaureerimist juhtinud kunstiajaloolane Juhan Kilumets kirikus ülevaate tehtud töödest ja leidudest.

Rene Reinsoo sõnul olid niiskus ja puidukahjurid rohkem kui sajandi vanuse torni puitkonstruktsiooni avariiliseks muutnud. Torni remondi põhitöö valmis tänu Saaremaa vallale ja muinsuskaitseametile.

Möödunud aasta lõpul sündis idee katta tornikiiver plaanitud tsingitud teraspleki asemel kallima vaskplekiga, mille kestvus on kordades pikem.

"Südamest tänu piirkonnaga seotud ettevõtjatele, kes mõttega kaasa tulid," ütles Reinsoo. "Torn saigi vaskplekiga kaetud ning päikeselisel hommikul on vaade võimas."

Jaanipäeva järel õnnistati tornitipu kuldne kukk ja kuul ning pandi need koos ajakapsliga tagasi tornitippu.

Juhan Kilumetsa tehtud ülevaatele järgneb Ain Angeri kontsert kirikus koos Piret Aidulo ja Aare Tammesaluga. Kava pikkus on ligi 50 minutit. Reinsoo sõnul pole kontserdi täpset algusaega paika pandud. "Vihmasaju korral me vahepeal õue tulema ei hakka," selgitas õpetaja. "Vaatame, kuidas päev kujuneb."

Kirik on jumalateenistuseks avatud kõigile ja ka kontsert ilma piletiteta. "Loomulikult on kogudus tänulik iga annetuse eest, sest ees ootavaid töid on päris palju," ütles Rene Reinsoo. "Tere tulemast ning südamest tänu kõigile, kes on aidanud kaasa tornitöödel ja pidupäeva korraldamisel."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles