Jaagupipäevaks Püha Jakobi kirikusse

Copy
Püha Jakobi kirik.
Püha Jakobi kirik. Foto: https://puha.eelk.ee/

“Mis võiks olla õigem kui apostel Jaakobuse päeval ehk jaagupipäeval pühal palverännu aastal minna palverännakule, mille sihiks on Püha Jakobi kirik!” kirjutab EELK Kuressaare Laurentiuse koguduse abiõpetaja Tiina Ool.

Reisida on viimasel ajal raske, piirangud on erinevad ja eri riikides need ka muutuvad pidevalt. Olen seetõttu tundnud puudust palverännakutest.

Enne koroona-aega sain kolm korda käia Santiago de Compostela palverännuradadel oma akusid laadimas. Santiago de Compostela on linn Põhja-Hispaanias, kuhu legendi järgi on maetud Jeesuse jünger Jaakobus, Sebedeuse poeg. Sinna koonduvad mitmed palverännuteed, neid kollaste noolte ja teokarbisümbolitega märgistatud radasid, jaakobiteid võib leida mitte ainult Hispaanias, vaid kogu Euroopas.

Käesolev, 2021. aasta on kõigile jaakobiteede palveränduritele eriline – see on püha aasta. Nii on juba keskajast alates nimetatud aastat, kui apostel Jaakobuse päev ehk eestipäraselt jaagupipäev, 25. juuli langeb pühapäevale. Eestis on seda palverändurite püha aastat juba mitmeti tähistatud – sellest kõigest võib lugeda Eesti jaakobitee palverändurite kodulehelt camino.ee.

Saaremaal kannab Püha Jaakobuse nime Püha kirik. Ja mis võiks olla õigem kui sellel pühal palverännu aastal minna palverännakule, mille sihiks on Püha Jakobi kirik! Kui ei saa sõita kuhugi kaugemale, tuleb leida võimalusi kodukandis.

23.–25. juulini toimubki palverännak Kuivastust Pühasse. Esimesel rännakupäeval alustame hommikul Kuivastu sadamast, peatume Hellamaal ja Liival, ööbime Tornimäe rahvamajas, kokku on päevateekonnaks 28 km. Teisel päeval, laupäeval on palvehetked Pöide ja Kahtla kiriku juures, ööbime Sakla külamajas, rännata tuleb 31 km. Pühapäeval läheme läbi Räimaste Pühasse, kokku on teekonna pikkuseks vaid 11 km, palverännu lõpetame jumalateenistusel Püha Jakobi kirikus. Palverännul on ka väike osavõtutasu, mis sisaldab majutuse kulud, kaks hommiku- ja õhtusööki ning lõunasöögi pühapäeval. Kes ei pelga päevateekondade pikkust ja on valmis sel rännakul ka oma varustust seljakotis kandma, saab registreerida end Püha palverännakuks kuni 15. juulini tel 5342 7096 või e-postiga tiina.ool@eelk.ee, siis saab ka täpsemat infot palverännu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles