Peagi saab apteegis vaktsineerida ka Saaremaal

Copy
Ly Rootslane
Ly Rootslane Foto: Andres Haabu

“Mandril saab koroonaviiruse vastu ka apteekides vaktsineerida juba eilsest, Saaremaal loodab seda võimalust pakkuma hakata Auriga kaubanduskeskuse Apotheka apteek tuleval nädalal,” ütles Saarte Häälele Eesti proviisorapteekide liidu juhatuse liige Ly Rootslane.

Eilsest algas apteekides Covid-19 vastu vaktsineerimine. Esimesel nädalal saab vaktsineerida kaheksas apteegis Tallinnas, Tartus, Raplas, Jõhvis ja Narvas. Seejärel lisandub apteeke juurde vastavalt vajadusele. Kokku avatakse vaktsineerimiseteenus üheksas maakonnas kuni 45 apteegis, kus selleks on sobilikud ruumid.

Plaan on koroonaviiruse vastast vaktsineerimist laiendada ka Saaremaale. Praegu peavad tervishoiuteenuse osutaja ja Auriga Apotheka apteek selleks läbirääkimisi. Erinevate kooskõlastusringide tõttu on täpne kuupäev, millal vaktsineerima hakatakse, praegu veel lahtine. Loodetavasti aga avaneb see võimalus Kuressaares järgmisel nädalal.

Apteekidel on hea meel vaktsineerimisprogrammiga ühineda. Me kõik peame pingutama, et karjaimmuunsuseni jõuda.

Mugav ja ligipääsetav koht

Apteegid on ideaalsed kohad, kus saame pakkuda vaktsineerimise teenust, sest need on inimestele lähedal ja tuttavad. Otsustasime alustada nii kiiresti kui võimalik, sest kahjuks on haigestumine jälle tõusutrendis.

Puukentsefaliidi ja gripi vastu on Eesti apteekides kaitsesüste tehtud juba kolm viimast aastat. Patsientide tagasiside on näidanud, et apteek on inimeste jaoks mugav ja ligipääsetav koht. See suurendab lisaks vaktsineeritute üldarvule ka elanike üldist vaktsineerimisalast teadlikkust. Apteegid alustavad ka teavitustööga, andmaks inimestele infot, et vaktsineerimine on oluline ning tutvustavad erinevaid vaktsineerimise kohti ja registreerimise võimalusi.

Apteekides viivad koroonaviiruse vastast kaitsesüstimist läbi tervishoiuteenuse osutajad, kes on läbinud vastava väljaõppe – peamiselt meditsiiniõed. Apteegid annavad teenuse osutamiseks kasutada oma ruumid, seadmed ja IT vahendid.

Vaktsineerimiseks on vajalik eelregistreerimine. Täpsema info vaktsineerimisaegade ning broneerimiseks vajalike telefoninumbrite ja meiliaadressidega leiab veebilehelt vaktsineeriapteegis.ee.

Kaitsesüst on tänavu tasuta

Covid-19 vastu saavad vaktsineerima tulla kõik, kes on vähemalt 12-aastased. Koroonaviiruse vastane kaitsesüstimine on vabatahtlik ja tänavu tasuta kõigile Eestis elavatele inimestele – ka neile, kel pole tervisekindlustust. Apteekides vaktsineerivad tervishoiuteenuse osutajad kasutavad peamiselt BioNTech – Pfizeri Comirnaty vaktsiini.

Covid-19 haigust põhjustab koroonaviirus, mis on geneetiliselt sarnane SARS koroonaviirusele (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus). Covid-19 sümptomid on mittespetsiifilised ja nende raskusaste võib olla erinev. Haigus võib kulgeda ilma haigustunnusteta, aga samas võib esineda ka raske kopsupõletik, riskirühma kuuluvate inimeste puhul võib haigus halvimal juhul lõppeda ka surmaga. Enamikul koroonaviirusesse nakatunutest kulgeb haigus kergelt ja nad paranevad. Riskirühma kuuluvad vanemaealised ja krooniliste haigustega inimesed, kellel esinevad sagedamini rasked haigusvormid.

Rohkem teavet apteegis vaktsineerimise kohta leiab aadressilt: www.vaktsineeriapteegis.ee/koroonaviirus

Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL) on Eesti suurim apteeke ühendav organisatsioon, mille liikmeteks on 287 apteeki ja 1100 apteekrit üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles