Valitsus arutab viienda saarte parvlaeva ehituse rahastust augustis

Saarte Hääl
Copy
Järjekord Kuivastu sadamas
Järjekord Kuivastu sadamas Foto: Sander Ilvest / Postimees

Valitsus peaks augustis arutama viienda saartega ühendust pidava parvlaeva ehitust koos rahastusega. Kui valitsus selle heaks kiidab, saab transpordiamet koostada tehnilise kirjelduse ja valmistada ette laeva tellimise hanke.

MKM merenduse asekantsler Kaupo Läänerand
MKM merenduse asekantsler Kaupo Läänerand Foto: Riigikantselei

“Uuel kuul peaks valitsus viienda parvlaeva ehitust koos rahastusega arutama,” vahendas rahvusringhääling majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi meremajanduse asekantsler Kaupo Lääneranda.

Läänerand sõnas, et laev on plaanis liinile tuua 2024. aasta sügisel, kui ei teki elektroonika või muu tehnoloogia tarneraskusi. “Viimased aastad on aga näidanud, et erinevate takistuste ilmnemise tõenäosus võib olla suur,” sõnas Läänerand. Ta lisas, et ministeerium on uue laeva esmaseid tehnilisi ootusi arutanud transpordiameti ning suursaarte esindajatega.

Uue laeva maksumus pole Lääneranna sõnul teada, sest see selgub ehitushankel. Ta lisas, et rahvusvahelise hanke tulemusel tahavad nad saada soovitud kvaliteedi ja võimekustega laeva võimalikult soodsa hinnaga.

Transpordiamet kuulutab esialgse ajakava järgi uue laeva ehituse riigihanke välja selle aasta lõpus. Järgmise aasta teises pooles peaks valmima projekt ja seejärel algab uue laeva ehitus.

Laev saab sarnaselt Tõlluga olema hübriidlaev ja ehitatakse eeldusel, et tulevikus oleks võimalik sõitmisel kasutada akudesse laetud energiat, mille laadimine toimub kaldavooluvõrgu kaudu.

Lääneranna sõnul ehitatakse ja katsetatakse laeva ligi kaks aastat, enne kui see 2024. aastal liinile tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles