KÜLAVAHELOOD ⟩ Lümanda söögimaja õuel peeti juba juulis merepäevade proloogi

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Juta Pae
Juta Pae Foto: Raul Vinni/Saarte Hääl

Juulikuus Lümanda söögimaja õuel toimunud merelaulude õhtu oli nagu mitteametlikuks proloogiks merepäevadele. Tänavune kontsert kandis juba 15. järjenumbrit, esinejaks ansambel Untsakad, vahendas Kadi raadio saade "Külavahelood".

Saatejuht Aare Laine küsitleb nii korraldajaid, pealtvaatajaid kui esinejaid. Saate kuulajad saavad osa ka kontserdil esitatud paladest.

Lümanda rahvamaja juhataja Ulvi Põld on ülimalt rahul - kõik kontserdid on publikule meeldinud. Mõnelgi kontserdil on olnud kuulajaid-vaatajaid üle viiesaja. Seekordne sündmus on eriline. Ulvi tänab neid, kes aastate jooksul on populaarset ettevõtmist toetanud. Tunnustuse osaliseks saavad Saaremaa merekultuuri selts, Salava selts, kaugsõidukapten ja laulude looja Lembit Uustulnd, söögimaja perenaine Juta Pae.

Tänusõnad kuuluvad rahvamaja endisele töötajale, käsitöömeister Maire Murekasele, kes on aastaid esinejaile kingituseks sokke, mütse ja käpikuid kudunud. Kudumitel on kujutatud Lümanda piirkonna sümboolikat. Põhielemendiks Saaremaa robirohi.

Esmakordselt oli mängus publikuauhind. Loosiõnn naeratas merekultuuri seltsi liikmele Helgi Kuusele. Kuressaare elanik Helgi oli väga rõõmus, öeldes, et tema tütar on lõpetanud merekooli, isa oli kunagise merekooli õppejõud ja ka abikaasa oli meremees.

Kunagised meremehed, ookeanidel ja Aafrika veteski kala püüdnud Paul Mardi ja Rein Sepp annavad kuulajaile teada, et pikkadel merereisidel laulsid mehed laevaski, põhiliselt ikka merelaule.

Untsakad saarlastele väga meeldivad. Publik polnud kiitusega kitsi. Tunded olid vastastikused. Bändi liikmeile meeldis võõrustajate külalislahkus.

Ja veel! Ansambel esitas ka Albert Uustulndi kirjutatud laulu "Kodu rannamäel", teadustades, et see on Leo Normeti pala. Ühes teatmeteoses olevat nii kirjas. Lembit uustulnd tegi muusikutele selgeks, et see on ikkagi algusest lõpuni tema isa, Albert Uustulndi looming.

Ulvi Põld räägib saates sellestki, mis Lümanda taidlejad sellel suvel veel ette võtavad.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles