Kauneimad aiad on lillelõhnalised ja kodused

Katre-Liis Võhma
Copy
IMELINE AED, mis rajatud kunagise Laadjala mõisa aladele. Saarte Hääle veebilehel avaldame järgmisel nädalal fotogalerii kõikidest nomineeritutest.
IMELINE AED, mis rajatud kunagise Laadjala mõisa aladele. Saarte Hääle veebilehel avaldame järgmisel nädalal fotogalerii kõikidest nomineeritutest. Foto: Tõnis Kipper

Eelmisel reedel valiti välja Saaremaa kauneimad aiad, mis avalikustatakse järgmisel kolmapäeval.

Tänavu oli hindamisel 30 aeda. Aedu olid hindamisele esitanud nii teenuskeskused, ühiskondlikud organisatsioonid kui ka lihtsalt heatahtlikud naabrid ja tuttavad.

Reet Viira
Reet Viira Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

“Kõik olid tõesti väga ilusad,” ütles konkursi eestvedaja Reet Viira. “Kui eelmisel reedel kohapeal käisime, tundsin kohe suurt rõõmu, sest aiad olid kaunid, inimesed soojad, vastuvõtud toredad. Paljudes kohtades oleks tahtnud kauem olla.”

Viira tänab kõiki, kes julgesid oma aia vaatamiseks ja hindamiseks avada. Tema sõnutsi inimesed sageli pelgavad seda teha, kuna arvavad, et mis neil ikka nii erilist näidata on.

“Aga aina rohkem lubatakse meid oma koduõuedele kõike imetlema. Selle üle on väga hea meel,” märkis Viira. Ta lisas, et vahel kardetakse ka ähvardavalt kõlavat nimetust “komisjon”, kuigi tegelikult ei tasu hindajate ees üldse hirmu tunda.

Tihti tuleb ette ka seda, et mõni aed on nomineeritud juba mitmendat korda. “1991. aastal aukirja saanud koduaed tuli näiteks sel aastal jälle uuesti esitamisele,” lausus Viira. “Tore on näha, et ilus aed pole kuhugi kadunud, vaid on isegi kaunimaks läinud!”

Taas on moodi tulnud tarbeaiad, kus osa aiaalast on eraldatud köögiviljade, näiteks kõrvitsate, kabatšokkide kasvatamiseks.

“Perenaised näitavad uhkusega lillepeenarde kõrval oma kapsa -ja hernepõlde, sibulaveerusid ning kartulivagusid. Samuti kasvuhooneid, mis pakatavad tomatitest, paprikatest ja kõigest muust,” rääkis Reet Viira. “Au sisse on taas tõstetud ise endale toidu kasvatamine, mis vahepeal köögiviljade lihtsa kättesaadavuse tõttu poodidest tahaplaanile kippus jääma.”

Ta lisas, et meie aiad on selle poolest nüüd kindlasti kodusemad, ent samas jätkub ka lillelõhna.

President tunnustab nominente sel sügisel ka vastuvõtul, kuhu on kutsutud kõik konkursi “Eesti kaunis kodu 2021” nominendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles