KÜLAVAHELOOD ⟩ Mäebe randa kogunes 160 endist ja praegust külaelanikku

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Kokkutulekuks valmistumas: Riina Vaher (vasakul), Kesti Pära ja Maarita
Meri on valmis mäebelasi vastu võtma.
Kokkutulekuks valmistumas: Riina Vaher (vasakul), Kesti Pära ja Maarita Meri on valmis mäebelasi vastu võtma. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Juulikuu viimase päeva pärastlõunal kogunes Mäebe randa 160 mäebelast, praegused ja endised selle küla elanikud. 1981. aastal toimus eelmine Mäebe küla kokkutulek, nüüd siis üle nelja aastakümne taas, vahendas Kadi raadio saade "Külavahelood".

Enne pidulikku avatseremooniat rääkis saatejuht Aare Laine kokkutuleku korraldajatega. Nalmond ja Maarita Meri Mäebe rannaseltsist andsid ülevaate seltsi tegevusest. Mäebe randa rajati seltsi initsiatiivil kogukonna köök ja saun, mida külaelanikud kasutada saavad. Pisikesest lautrist lükkavad rannakalurid püügile minnes oma paadid vette ja kalaõnne korral toovad randa maitsvat merehõbedat.

Selles maalilises paigas heiskas kokkutuleku lipu aastakümneid kaptenina merd kündnud Toivo Pära. Tema võttiski külameestest esimesena unustatud lautrikoha taas kasutusele. Külast randa rajati korralik tee. Mäebel sündinud ja kasvanud Luule Aadussoo kiitis seltsi ettevõtmisi, tundes heameelt, et Viljandimaalt on külla elama tulnud selline hakkaja mees nagu Nalmond Meri. Tema on seltsi eestvedajana külaelu edendamiseks suutnud palju ära teha.

Ka kõik teised, keda saatejuht küsitles, polnud küla arengule hinnangute andmisel kiidusõnadega kitsid. Viljandi ettevõtja, Tehumardil maakodu omav, populaarse näitleja Leila Sääliku poeg, Nalmond Meri koolivend ja sõber Kait Lukka kandis ette omaloomingulise laulu Mäebele tagasi. Mitmekülgne mees, kes on ka Ugala teatri nõukogu esimees ja Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud, rääkis oma sidemetest Saaremaaga ning konkreetsemalt Tehumardi ja Mäebega.

Oma ema, Õie-Marie Tehu laululoomingust pajatas tema tüar Pille Õunapuu. Õie-Marie laulu "Oo Sõrvemaa" kandis ette Mäebe küla endine elanik, nüüd Viljandimaal Sürgaveres elav Väino Ero. Vastne külavanem Ester Sõtsova pidas tähtsaks inimeste meenutusi oma kodutalust ja -külast.

Endised külainimesed meenutasid oma lapsepõlveaastaid Mäebel, uusasukad rääkisid sellest, miks nemad sinna kaugesse maanurka oma kodu rajanud. Muusikat tegi muhulastest-saarlastest koosnev populaarne bänd Siin me oleme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles