Tori jõe süvendamine lükkub aasta võrra edasi

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Foto: unsplash.com

Tori jõe puhastamine setetest lükkub Aia tänava teetööde tõttu aasta võrra edasi.

Tori jõe puhastustööde töövõtulepingu ülesöelnud OÜ VKHT juhatuse liige Mikk Mahlapuu ütles, et nad ei osanud arvestada piirangutega, mille tekitas samas rajatava Aia tänava läbimurde ehitamine. Asfalditööde tõttu ei saa veokid jõest väljatõstetud muda hakata ära vedama enne 15. septembrit, mis on puhastustööde lõpptähtaeg. Samas ei lase kõrge veeseis ja keskkonnakaitselised piirangud jõe puhastamist hilisemaks nihutada.

Saaremaa valla keskkonnaoskonna juhataja Bert Holm ütles, et vald korraldab jõe süvendamiseks uue hanke ja töö tehakse järgmisel suvel. “Pilliroog kasvab seal 1995. aastast ja võib ühe aasta veel kasvada,” märkis Holm.

Vald puhastab Tori jõesängi, et taastada kalade liikumisvõimalused Kuressaare lahest Põduste jõkke. Praegu on umbes pool Tori jõe sängist tiheda pilliroopadrikuga kinni kasvanud, jõesängi täidab kohati poole meetri paksune settekiht.

Puhastustööd annavad Tori jõele tagasi omaaegse rolli siirdekalade kudealana ja taastavad kalade liikumisvõimalused Kuressaare lahest Põduste jõkke ning selle luhaaladele.

Tori jõe taastamistöid rahastab Euroopa merendus- ja kalandusfond. Tööd maksavad umbes 50 000 eurot ilma käibemaksuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles