MIS SIIS KUI Täna katkeb side ja elektrilevi ning mereäärsed alad ja teed on üle ujutatud

Saarte Hääl
Copy
UPUTUS: Selliseid ilmekaid vihmakoguse näiteid leidus eile veel mujalgi kui fotol olev väike tiik Kuressaares Rehemäe kaupluse ees ja ümbruses. Foto: Martin Reinfeldt
UPUTUS: Selliseid ilmekaid vihmakoguse näiteid leidus eile veel mujalgi kui fotol olev väike tiik Kuressaares Rehemäe kaupluse ees ja ümbruses. Foto: Martin Reinfeldt Foto: Saarte Hääl

Täna harjutavad Lääne regiooni omavalitsused valmisolekut üleujutuseks ja elutähtsate teenuste katkemiseks.

Lääne regiooni omavalitsused harjutavad üleujutuseks ja elutähtsate teenuste katkemiseks valmisolekut

Seitsmes Lääne regiooni omavalitsuses toimub lauaõppuse korras harjutamine, kuidas olla üleujutuse ja elutähtsate teenuste katkestuseks valmis. Stsenaariumi kohaselt katkevad elutähtsad teenused – katkeb side ja elektrilevi ning mereäärsed alad ja teed on üle ujutatud.

Moodustatud on kolme tasandi staabid – riiklik staap, regionaalne staap Lääne päästekeskuses ning piirkondlikud staabid kohalikes omavalitsustes, mis on kõige tõenäolisemad üleujutusest mõjutatud omavalitsused.

Piirkondlikud staabid on õppuse raames loodud Häädemeeste, Lääneranna ja Kihnu valda, Tõstamaa osavalda ning Pärnu, Haapsalu ja Kuressaare linna.

Terve päeva vältel toimuval lauaõppusel mängitakse läbi ilmaprognoosi alusel tehtavad kriisi eeltegevused ning üleujutuse ajal tehtavad tegevused.

Lääne päästekeskuse juhi Heiki Soodla sõnul on õppuse peamine eesmärk katsetada omavalitsuste valmisolekut reaalse kriisi tekkimisel.

„Täna testime seitsmes omavalitsuses hädaolukordade lahendamiseks loodud plaane (HOLP), et need ei oleks lihtsalt paberile pandud info vaid, et ka reaalses kriisiolukorras omavalitsus hätta ei jääks.“

Olulise osana võetakse õppusel vaatluse alla inimeste evakuatsioon ohustatud aladelt, omavalitsuste poolt inimestele tehtav riski- ja kriisikommunikatsioon ning ametkondade vaheline koostöö lahendamaks elektri- ja sidekatkestustest või teede läbimatusest põhjustatud olukordi.

Õppusel osalevad lisaks Päästeametile ja kohalikele omavalitsustele koostööpartneritena politsei- ja piirivalveamet, häirekeskus, Kaitseliit, Elektrilevi, terviseamet, Riigi Ilmateenistus, sotsiaalkindlustusamet, transpordiamet, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning SMIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles