Toidupank päästab toitu ja ulatab abikäe

, Kuressaare toidupanga projektijuht
Copy
Marjana Luist.
Marjana Luist. Foto: Irina Mägi/Saarte Hääl

“Kõige rohkem vaeseid on üksikute eakate, üksinda elavate inimeste, üksikvanemate ja lasteta elavate leibkondade hulgas. Mullu jagas Kuressaare toidupank toiduabi keskmiselt 274 inimesele nädalas,” kirjutab Kuressaare toidupanga projektijuht Marjana Luist.

Mõte Saare maakonnas toitu päästa ja seda abivajajatele vahendada tekkis Kuressaare pastoritel, kui nad ühel oma kokkusaamisel arutasid võimalusi, kuidas kogukonda toetada. Sisulise töö eestvedajana asus 2014. aastal tegutsema Eesti kristliku nelipühi kiriku Kuressaare Nelikaare koguduse pastor Alur Õunpuu.

Kuressaare toidupanga juriidiliseks kehaks sai MTÜ Kaks Kala, kes oli varem tegelenud puudust kannatavate perede lastega, ent oma tegevuse selleks ajaks sisuliselt lõpetanud. MTÜ sõlmis lepingu Eesti Toidupangaga (sihtasutus Eesti-Hollandi Heategevusfond), rentis ruumid ja alustas koostööd kohalike omavalitsustega toiduabi saajate määratlemiseks.

2018. aastani tegutses toidupank üksnes vabatahtlikkuse alusel, tuues kauplustest toitu seitsmel päeval ja jagades toiduabi kuuel päeval nädalas. Saaremaa valla rahastuse toel on Kuressaare toidupangal alates 2018. aastast täisajaga palgatöötaja. Mullu kolis toidupank uutesse ja sobivamatesse ruumidesse Valsimaja hoones.

Pandeemia on pidurdanud ja mõjutanud mitmeid tegevusi ühiskonnas, kuid toidupanga töö on suures osas jäänud sellest puutumata – oleme saanud tegutsemist jätkata ilma suuremate muudatusteta.

Piirangute ajal oleme toiduabi välja andnud toidupanga ukse vahelt, kuigi tavaliselt jagame seda ruumis sees. Lisandunud on maski kandmise nõue, kuid sisuliselt ei ole viiruse levik toidupanga tööd pärssinud. Jätkuvalt päästame toitu ja vahendame seda puudust kannatavatele inimestele.

Kaks põhieesmärki

Toidupangal ongi läbi aegade olnud kaks põhieesmärki. Esimene neist on päästa tarbimiskõlbulikku toitu, et vähendada äravisatava toidu hulka.

Igal aastal visatakse Eestis ära ligikaudu 84 000 000 kg toitu (allikas: ERR). Eesti Toidupanga andmeil päästsid 15 toidupanka üle Eesti mullu ligi 1 810 000 kg toitu. Kuressaare toidupank päästis möödunud aastal 35 541 kg toitu. Lisaks päästetud toidule vahendas Kuressaare toidupank abivajajatele veel 16 506 kg toiduaineid. Tegemist oli Euroopa Liidu ja Eesti Vabariigi finantseeritud ostetud toiduabi ja toidukogumispäevadel annetatud toiduainetega.

Toidupanga teine eesmärk on vahendada päästetud toitu abivajajatele nende toimetuleku toetamiseks.

Statistikaameti andmeil elas 2019. aastal iga viies Saare maakonna elanik suhtelises vaesuses. Kõige rohkem vaeseid on üksikute eakate, üksinda elavate inimeste, üksikvanemate ja lasteta elavate leibkondade hulgas. Mullu jagas Kuressaare toidupank toiduabi keskmiselt 274 inimesele nädalas. Saare maakonna valdade sotsiaaltöötajate abiga jõuab toiduabi nii Saare, Muhu kui ka Ruhnu valla abivajajatele.

Tänaseks võib Kuressaare toidupanga teenust kirjeldada märksõnadega kvaliteetne, stabiilne ja sihipärane. Lepinguline suhe Eesti Toidupangaga seab teenusele kvaliteedinõuded ja tingimused ning koostöö kohalike omavalitsustega tagab toiduabi jõudmise nendeni, kes seda tegelikult vajavad. Toidupank teeb koostööd Saare maakonna valdade, kaupluste, toidutootjate, sotsiaalasutuste ja heategevusorganisatsioonidega. Kuressaare toidupank mõõdab regulaarselt oma tegevuse tulemusi, pidades arvestust päästetud toidu ja toiduabi saajate üle.

Toidupanga teenuse korraldamine ja tegevuse laiendamine nõuavad raha. Oleme väga tänulikud Saaremaa ja Muhu vallale, Eesti Toidupangale ja kõikidele annetajatele meie tegevuse rahastamise eest. Tänu nendele toetustele ei heitle Kuressaare toidupank iga päev ellujäämisega, vaid meie baaskulud on kaetud. See tagab tegevuse stabiilsuse – tänu püsivale sissetulekule ei sõltu teenuse toimimine vabatahtlike olemasolust ega annetustest.

2021 – tegus aasta

Saaremaa valla projektitoetuse abil käivitasime juulis pilootprojekti, mille raames korraldame õhtuseid toiduringe. Seni olime kauplustest kaupa toonud vaid hommikuti, mistõttu said kauplused meile anda vaid “parim enne” kuupäevaga kaupa – peamiselt saia- ja leivatooteid. Kauplused kannavad oma kauba maha aga õhtuti ning saavad “kõlblik kuni” märgistusega kaupa väljastada vaid tootel märgitud kuupäevani.

Alates juulist käime iga päev Kuressaare Rimi kauplustest kaupa toomas ka õhtuti, et päästa “kõlblik kuni” kuupäevaga kaupa – näiteks liha- ja piimatooteid – ning jagada seda sama päeva õhtul abivajajatele või sügavkülmutada. Seega töötab Kuressaare toidupangas juulist kaks vahetust: hommikune ja õhtune.

Tänu õhtustele ringidele on toiduabi saajate toidulaud palju mitmekesisem. Oleme saanud päästa märkimisväärselt rohkem toitu ning vahendada toiduabi rohkematele inimestele.

Kahe esimese kuu jooksul oleme õhtuste ringide abil päästnud pisut üle 4000 kilogrammi toitu, sh 1400 kg lihatooteid, 1200 kg piimatooteid ja 890 kg värsket valmistoitu (värsked valmissalatid jms). Tänu õhtuste ringide käivitamisele on toiduabi saajate arv peaaegu kahekordistunud – kui varem jagasime toiduabi keskmiselt 35 inimesele päevas, siis alates juulikuust keskmiselt 66 inimesele päevas. Sellele hulgale lisanduvad Muhu valla toidusaajad, kellele vahendatakse toiduabi kord nädalas.

Koostöös Muhu vallavalitsuse ja Liiva COOP-iga käivitasime juunis Kuressaare toidupanga Muhu filiaali. Esialgu toimub tegevus ühel korral nädalas ja saame kaupa ühest kauplusest, aga soovime seda tööd laiendada, kaasates rohkem toidu annetajaid maakonna idapoolsema piirkonna kaupluste ja toidutootjate näol.

Siinkohal teeme üleskutse kauplustele ja toidutootjatele üle Saaremaa: oleme rõõmuga valmis koos teiega toitu päästma ja seda abivajajatele vahendama. Võtke meiega ühendust, kui soovite arutada koostöövõimalusi toidu päästmise osas. Vähendame üheskoos toiduraiskamist Saaremaal!

Toidupanga tegevuse piirkondliku laiendamise ja teenuse arendamisega seotud ülesandeid on palju juurde tulnud ning toidupanga tiimi liikmeil, kes on oma töö tõttu hõivatud mujal, ei jätku kõigi nende ülesannete täitmiseks enam aega. Seetõttu lõime MTÜ-sse uue ametikoha, kuhu palkasime tegusa ja toimeka Angelina Kostenkova. Tema eestvedamisel sai 12. septembril teoks esimene Kuressaare toidupanga õunakohvik.

Kuressaare toidupank organisatsioonina areneb kogu aeg. Jätkame pidevalt nii teenuse kui ka tegevuse laiendamist ja arendamist. Lähiajal plaanime Eesti Toidupanga abiga soetada külmikauto, et oleks lihtsam transportida toidukaupa külmaahelat katkestamata.

Kui lugejate hulgas on neid, kes soovivad mingil moel Kuressaare toidupanga töösse panustada, siis oleme väga tänulikud nii rahaliste annetuste kui ka vabatahtliku töö eest. Kuna toidupanga töö sisu on suuresti logistika, siis vajame vabatahtlikena neid, kes saavad toidupanga tegevuseks kasutada oma isiklikku sõiduvahendit. Sõidukulud kompenseerime. Vabatahtlikud on teretulnud üle kogu Saare maakonna.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles