Vald peab Lepna tammiku looduskaitseala laiendamist poolikuks

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Tammepuu. Foto on illustreeriv.
Tammepuu. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Saaremaa vallavalitsus kritiseerib keskkonnaametit Lepna tammiku looduskaitseala laiendamise pooliku lahenduse pärast.

Põlluküla ja Röösa külas asuva Lepna tammiku looduskaitseala laieneb Tõnija hoiuala arvelt, mille tulemusel hakkab kokku 25 hektaril kehtima täielik raiekeeld.

Bert Holm
Bert Holm Foto: Saaremaa vald

Saaremaa valla keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm märkis, et praegusel kujul on Lepna tammiku looduskaitseala laiendamine Tõnija hoiuala arvelt väheambitsioonikas ja poolik ettevõtmine. Piirdudes vaid metsa rangema kaitsmisega, ei liitnud keskkonnaamet hoiuala külge sellega külgnevat 116 hektarit riigimaal paiknevaid väärtuslikke niidukooslusi.

Holmi sõnul eirab niidukoosluste looduskaitseala koosseisust väljajätmine suuremat pilti ja näitab keskkonnaameti kitsarinnalisust, mis juhindub üksnes keskkonnaministeeriumi töökäsust kaitstavatel aladel iga hinna eest raieid keelata. Kui tuleb käsk muuta metsa kaitsekord raiumise vältimiseks rangemaks, siis üksnes sellele keskendutaksegi. Samas jäetakse tähelepanuta Tõnija hoiuala piiril kaks suurt riigimaa tükki võrdlemisi hästi säilinud poollooduslike kooslustega.

"Kirjutasime juba möödunud aastal keskkonnaametile, et liitke need niidud hoiualaga, et saaks neid toetuste abil majandama hakata ja looduskaitse tulemusena saaksid maainimesed midagi vastu ka, aga seda ei tehtud," rääkis Holm.

Praegu kasutuna seisvale kahele riigimaa niidukooslusele saaks küsida taastamistoetust ja hooldamistoetust üksnes siis, kui need liidetaks kaitstava alaga. "See on Saaremaa mõistes väga suur maatükk, mis praegu on nii rahvamajanduslikult kui ka looduskaitseliselt täiesti mõttetu," sõnas Holm. Lisaks on Eesti võtnud endale kohustuse ka pärandniite kaitsta, taastada ja uuesti hooldama asuda, mitte üksnes metsa majandamisega võidelda, mida praegusel juhul kaitsekorda muutes taas kord tehakse.

Keskkonnaameti looduskaitse planeerimise osakonna juhtivspetsialist Nele Saluveer ütles, et Lepna tammiku looduskaitseala laiendamise eelnõu avalik väljapanek kestab 15. oktoobrini ja pärast seda hakatakse ettepanekuid kaaluma. "Kuulame kõik inimesed ära, enne ei tee me ühtegi otsust," lubas Saluveer.

Lepna tammiku looduskaitseala laiendamine ei ole ainus kaitseala laiendamise plaan, mida Saaremaa vald vaidlustab. 1. oktoobril saatis Saaremaa vallavolikogu ajendatuna kohalike elanike vastuseisust keskkonnaministrile avalduse, milles teeb ettepaneku Laidevahe looduskaitseala laiendamisega praegusel kujul mitte edasi minna. Volikogu palub kaaluda täiendavate elustikinventuuride läbiviimist, mis tõestaksid rangema kaitserežiimi vajadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles