JAAN SINK ⟩ Tagasivaade omavalitsuslapsukese esimestele kobavatele sammudele

Copy
Kuressaare kesklinn laguneb
Kuressaare kesklinn laguneb Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Kaval on lasta valimistel osalevad kandidaadid avalikku raha kamandama lubada alles siis, kui nad on ennast eelnevalt tõestanud,” kirjutab viljakasvataja Jaan Sink, Ure Värava talu peremees.

Jaan Sink
Jaan Sink Foto: Saarte Hääl

Lisaks sügisvärvidele on linn kirju valimisplakatitest – aeg on otsustada, kes juhivad meie elu järgmised neli aastat.

Kuna mitte alati ei liigu me kõige helgema tuleviku poole, tehkem põgus tagasivaade meie 4-aastaseks saanud omavalitsuslapsukese esimestele kobavatele sammudele.

Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta, kõlab iidne Maarjamaa rahvatarkus. Asjaolu, et kandideerijad on deklareerinud soovi sõbralikult koos toimetada, seletab nende tagasihoidlikkust senitehtut kriitiliselt analüüsida. Tunnen vajadust seda siiski teha.

Algas kõik valimisliidu Saarlane inetust lõhkiminekust. Tagantjärele selgus, et see oli vallavanemaks valitud Madis Kallase esimene apsakas – Mart Mäeker ebaõnnestus linna keskväljaku renoveerimisel.

Kas oli põhjus puudulikus lähteülesandes, projekteerija nõrgas töös või kellegi vastutust välistavas lepingus – tulemuseks saime veekogu vaekojas ja kuluka vigade paranduse maksumaksja rahakotist.

Ja ehituskvaliteedi probleemid ei lõpe garantiiremondiga. Ehkki uus väljakulahendus on muljet avaldavalt kena vaadata, pole seal kõndimine ebatasasuste tõttu just kõige lihtsam.

Vaidlused ehitajatega

Läbiv joon praeguse koalitsiooni valitsemisel on töövõtjatega vaidlemine. Teadaolevalt on vaidlusi tekkinud palju, nii keskväljaku renoveerimise toetustingimuste rikkumise üle kui ka mõlema hiljuti renoveeritud lasteaia ehituse peatöövõtjatega.

Saaga jätkub parimate traditsioonide järgi endise Saaremaa ühisgümnaasiumi, nüüdse Kuressaare Hariduse kooli hoone renoveerimise hankega, kus ehitusgraafik ähvardab sihtgruppi teist õppeaastat Upa asenduspindadele jätta.

Äkki on odavam täpne lähteülesanne koostada ja korralik projekt tellida, selmet advokaadibüroodele käivet teha?

Võib juhtuda, et senistele kogemustele tuginedes läheb avalikule sektorile ehitamine Saaremaal märgatavalt kallimaks, kuna ettevõtjad on sunnitud pakkumistesse korralikud riskipuhvrid sisse kirjutama.

Valdade ühinemise üks argumente oli, et paraneb kohalike huvide esindatus suhetes keskvalitsusega. Vastupidisest annab tunnistust maa-ameti tehtud maa-andmestiku korrastus 2019. aastal.

Saare maakonna andmeid korrastasid praktikandid, ära soperdati koguni 32 000 maalappi ja valla maa-ametnikud likvideerisid kaost pea pool aastat. Huvitav, kas nende töö eest riigile arve esitati? Kuidas sai sel ajal tehtud maakorraldajate põhitöö? Ja kui ei saanud?

Koroona maaletoojad

Üle ega ümber ei saa koroonapandeemia maaletoomisega seotud otsustest. Vaatamata kirjale Kuressaare raekoja ukse kohal, meedia korraldatud gallupile 70-protsendilisest vastuseisust ja 63 vastuargumendile maakonnalehe kommentaariumis, toodi tolle hetke Euroopa koroonakoldest võrkpallimeeskond siiski kohale.

Algselt pidid mängud toimuma Milanos, kuid seal need just koroona leviku ohu tõttu keelati. Väidetavalt said mängud siiski teoks maailmajao võrkpallijuhiks kandideerinud Hanno Pevkuri ( Reformierakonna juhatuse liige) survel.

Vallavanem on tunnistanud enda ümberveenmist, volikogu tollane esimees,1996–1999 sotsiaalministri ja 1999–2017 terviseameti juhina töötanud Tiiu Aro vahele ei astunud.

See on eriti mõistetamatu, sest temal pidanuks kompetentsi ja teadmisi meie kaitsmiseks pandeemia eest olema küll ja veel. Õhku jääb küsimus, kas Hippokratese vanne kohustab ainult arstina töötamisel?

Mäletatavasti vallandasid kaks võrkpallimängu ja järgnenud mullifestival kaose. Ehkki abivallavanem Marili Niits deklareeris 26. märtsil, et “kriisikomisjoni eesmärk on algusest peale olnud ära hoida viiruse jõudmine peamise riskigrupi ehk vanuriteni”, oli viirus sel hetkel juba vallale kuuluvas Saaremaa Valsi hooldekodus kohal.

Edasi tegutses kriisikomisjon küll viljakamalt, kuid 27 inimest olid juba meie hulgast piinarikkalt lahkunud. Võrdluseks: esimeses laines (2020. aasta märts kuni 20. mai) oli naabersaarel Hiiumaal kaks koroonaohvrit, seda elanikkonna 3,5-kordse vahe juures (31 300 versus 8995 – 2017. aasta andmed).

Imestan, et vaatamata sellele, et juhtunu sarnaneb väga sellega, mis on kirjas karistusseadustiku paragrahvis 193 (“Nakkushaiguse- või loomatauditõrje nõuete rikkumise eest, kui sellega on põhjustatud nakkushaiguse või eriti ohtliku loomataudi levik, karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. Sama teo eest, kui sellega on ettevaatamatusest põhjustatud nakkushaiguse või eriti ohtliku loomataudi levik, karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega. /---/ kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahalise karistusega.”), ei ole õiguskaitseorganid kõrvugi liigutanud.

Läbikukkumine olnuks veelgi suurem, kui Kuressaare haigla tubli ja innovaatiline kollektiiv poleks suutnud kümneid nakatunuid elule tagasi võita.

Katse-eksituse meetod

Tänavu tarkusepäeval avas Väljaku tänaval uksed Saaremaa riigigümnaasium. Seejuures renoveeriti suur osa Rohu tänavast, kusjuures kogu lahendust detailplaneeringu avalikustamise käigus ei presenteeritud.

Välja jäeti lõik Väljaku tänavast kuni Hariduse tänavani. Miks? Sest kindlasti tekitanuks küsimusi eraparklate rajamine kahele Põhja ja kolmele Rohu tänava kinnistu omanikule, seda avaliku ruumi arvelt. Avaliku ruumiga pole piirkonnas aga laiutada, Rohu-Põhja ristmiku saanuks hoopis paremini lahendada.

Kooli hakkab külastama mitusada autot nii hommikul kui ka õhtul ja piirkonna elanike olukord sellest kindlasti ei parane, ummikute “lõhna” on juba tunda. Põhja tänavalt üle Rohu Ruubi poole sõitjaile tekitati nii umbpime nurk, et olin sunnitud lahenduse leidmiseks vallavalitsuse majandusosakonna poole pöörduma.

6. augustil saadetud vastuses kirjutas osakonnajuhataja Kaarel Tang: “Praegu on mõistlik ära oodata riigigümnaasiumi valmimine ja seejärel näeme, kuidas liikluspilt piirkonnas muutuma hakkab.”

Loogiline, et kogemused saadaksegi katse-eksituse meetodil! Siinkohal tänan Kaarlit peegli paigaldamise korraldamise eest – peegel muudab ristmiku siiski mõnevõrra ohutumaks.

I-le pani täpi sel suvel valla kultuuri- ja spordiosakond: füüsikaseadusi ignoreerides suutsid nad pabersalvrättidest vahuveini välja võluda ja selle naerul nägudega ära rüübata. Kui valija sellist käitumist poolthäälega peaks toetama, on kuri karjas ja demokraatia oma pahupoole meile näkku pööranud.

Hea valija! Mõistan su soovi nooruse uljusel purjetada, kuid elu nõuab tasakaalukaid ja tarku otsuseid. Kaval on lasta kandidaatidel vead ära teha erasektoris ja oma kulul, avalikku raha kamandama lubada nad aga alles siis, kui nad on ennast eelnevalt tõestanud.

Õiged otsused sünnivad ju kogemustest, kogemused aga tehtud vigadest. Kahetsusväärselt piirab otsustamisvabadust see, kui erakonna põhikiri keelab peakontori tahtele vastu astuda. Ja see niinimetatud poliitiline vastutus on seni seisnenud ainult piruka juurest taganemises. Et esimesel võimalusel jälle tagasi trügida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles