ÜLESKUTSE ⟩ Oktoobris kandke roosat!

Copy
Rinnavähki ise kompides avastada on raske.
Rinnavähki ise kompides avastada on raske. Foto: Panthermedia/ Tomas Anderson

Oktoober, rahvusvaheline rinnavähi teadvustamise kuu on käes ja maailm muutub roosaks. Roosa lindi saab panna kõigele, alates sokkidest ja lõpetades nahahooldustoodetega, kõik rinnavähi teadlikkuse kuu nimel. Aitab lihtsalt roosast. Ära ole ainult rinnavähist teadlik, ole teadlik ka inimestest, kes selle kohutava haigusega silmitsi on. Ära unusta, mis rinnavähk tegelikult on: kole haigus, mis võtab igal aastal liiga paljude inimeste elu.

Lisaks roosa kandmisele tee midagi päriselt nende inimeste heaks, kes selle haigusega võitlevad. Kui sinu tutvusringkonnas on keegi rinnavähi diagnoosiga, siis helista talle ja küsi, kuidas tal läheb, kas on midagi, mida sa tema heaks teha saaksid. Ja siis tee seda.

Otsi üles kohalik patsiendiorganisatsioon ja tee neile annetus, nad teevad patsiente ja lähedasi toetades väga vajalikku tööd. Toeta kohalikku ettevõtjat, kes rinnavähiga võitleb, ja osta tema loodut.

Tee midagi ka iseenda heaks. Kontrolli oma tervist. Kui sa ise end kontrollida ei saa või ei taha, siis külasta oma günekoloogi. Kui sinu sünniaasta on sõeluuringule kutsutute seas, siis osale uuringus.

Tänavu on rinnavähi sõeluuringule kutsutud ravikindlustatud ja ka ilma ravikindlustuseta naised, kes on sündinud 1955., 1957., 1959., 1961., 1963., 1965., 1967., 1969. või 1971. aastal.

Rinnauuringule saavad naised minna ka sõeluuringu väliselt, selleks ei pea sõeluuringu sihtrühma kuuluma.

Kui soovid uuringule minna, siis tuleb sul kõigepealt pöörduda oma pere- või naistearsti poole, kes kontrollib sinu tervist ja vajadusel suunab rinnauuringule. Vaata ka veebilehte soeluuring.ee/rinnavahk/.

Võtame roosad prillid eest ja tuleme reaalsusesse, liigume teadlikkuselt tegudeni. Vähiga võitleva naise armid on sinilillad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles