Kalad vajavad lisaks Tillunirele ka Tohlu kraavi! (1)

, keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist
Copy
Tillunire
Tillunire Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Praegu on Väikeses väinas kaladel võimalik liikuda vaid läbi Tillunire, mistõttu tuleks vee-elustiku tingimuste parandamiseks kaevata voolusäng läbi karjamaade Saaremaal Väikese väina tammi otsas,” kirjutab Kadri Hänni, keskkonnaameti looduskasutuse osakonna juhtivspetsialist.

Sealne niinimetatud Tohlu kraav on maakerke tõttu praeguseks loodusest kadunud ja seda markeerib vaid osaliselt roostikuriba. Tammiga suletud Väikeses väinas kaladele läbipääsu loomine eeldab hoolikat kaalumist ning uute juurde- ja ülepääsude rajamist hoolduses pärandniidule.

Tohlu kraavi piirkonnas on Väikese väina hoiualal peamine eesmärk jätkata liigirikaste poollooduslike koosluste hooldamisega, et sealsetest tundlikest kooslustest sõltuvad liigid saaksid püsida.

Kuna praegu ei ole linnulennult 520 meetri pikkusel lõigul väina eri osade vahel ühendust, on tarvis veejuhtme püsimiseks, sealt eemaldatava pinnase ladestamiseks ning ala edaspidiseks tõhusaks hooldamiseks tööd korralikult projekteerida.

Kaladele läbipääsu loomisel on oluline välistada negatiivne mõju riiklikult kaitstava Väikese väina hoiuala ja üleeuroopalisse kaitsealade võrgustikku kuuluva ala kaitse-eesmärkidele.

Sel alal on meil rahvusvaheline kohustus kaitsta sealseid niidukooslusi ja linnustikku. Seetõttu tuleb voolusängi kaevamisel kindlasti arvestada, et rannaniitu saaks takistusteta ja lisakulutusteta hooldada ka edaspidi.

Niidukoosluse hooldamata jätmine või veerežiimi muutmine mõjuks halvasti seal toituvatele ja pesitsevatele linnuliikidele, näiteks mustsaba-viglele, suurele koovitajale, kiivitajale ja punajalg-tildrile.

Tohlu kraavi kaevamisest võidaksid kõige rohkem kalad – tõenäoliselt kasutaksid seda rändeteed näiteks ahven, haug ja säinas. Keskkonnaamet seisab seejuures ennekõike hoiuala ja Natura ala kaitse-eesmärkide püsimise eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles