ÜLESKUTSE Märgakem tublimaid kodanikke!

Marten Lauri
Copy
Tunnustamine. Foto on illustratiivne
Tunnustamine. Foto on illustratiivne Foto: www.freepik.com

Tehtud töö tunnustamine ja väärtustamine on kodanikuühiskonnas kahtlemata oluline. Olgugi et vabaühendused loovad töökohti ja panustavad majandusse, tehakse suur osa tööst kodanikuühiskonnas ju tasu saamata ehk missioonitundest ja vabatahtlikuna.

Mida rohkem me oma kaasmaalasi tunnustame ja nende panust märkame, seda suurem on tõenäosus, et sädeinimeste ja aktiivsete entusiastide motivatsioon püsib kõrge ja nad jätkavad veel palju-palju aastaid.

Üks variant tänu avaldada on esitada kandidaat kodanikupäevale pühendatud kodanikupäeva aumärkide ja aasta kodaniku aunimetuse konkursile. See konkurss erineb teistest, kuna pole piiratud konkreetse valdkonnaga. Nii otsitakse kodanikupäeva aumärgiga tunnustamiseks inimesi meie seast, kelle teod ühendavad kogukondi, loovad turvatunnet või aitavad lahendada olulist probleemi.

Aasta kodaniku aunimetus antakse aga ühele säravale eestvedajale, kes on üle riigi silma paistnud ühiskonnaelu edendamise ja sidususe suurendamise poolest.

Eelmisel aastal pälvis Saare maakonnast aumärgi Kaitseliidu Saaremaa maleva taastajaliige, Kaitseliidu küberkaitseüksuse tegevliige Andres Lember. Andres on olnud 2016. aasta alguses käima lükatud Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop peamine käivitaja ja eestvedaja. Blogi aitab kaasa Eesti turvalisusele inforuumis, tuues esile meedias Eesti kohta levitatavad valed, kallutatud teabe ja desinformatsiooni. Blogis tehakse leitud libauudistele ka faktikontroll.

Samuti aumärgi saanud Jaanus Mägi töötab Saaremaa vallavalitsuses IT-tehnikuna. Koroonakriisi ajal ehitas ta üles platvormi vabatahtlike leidmiseks, kaasas inimesi, jagas tööülesandeid, igal vabal hetkel abistas ise. Selleks, et digiõppele saaksid minna ka need, kel polnud arvutit, otsis Mägi vajalikud arvutid kokku, parandas neid ja viis vajadusel ise kodudesse laiali.

Kindlasti leidub saartel teisigi tublisid, ärksaid ja silmapaistvaid inimesi.

Aidake neid märgata ja tunnustada – esitage kandidaate 8. novembrini siseministeeriumi kodulehe kaudu www.siseministeerium.ee/kodanikupaev.

Kandidaati konkursile üles seades tasub põhjalikult lahti kirjutada, miks kandidaat ja tema tehtav töö äramärkimist väärib.

Kuna enamasti teeb valikukomisjon oma otsuse avalduste põhjal, võib mõni tõeliselt tunnustust vääriv inimene pealiskaudse avalduse tõttu tahaplaanile jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles